Flere nyheder

 
Litteratur
Far, mor og hele balladen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Far, mor og hele balladen
Fre. 11. apr. 2008

En billedbog om det at blive forældre for første gang, hvor alt ikke er som i reklamerne. Børn griser, prutter, siger grimme ord og nægter at gøre, hvad forældrene siger. Og selvom Mor & Far har lille Gilbert, hus, have, hund, rød postkasse og et æbletræ i haven, så vil de alligevel gerne have mere..

Bogen starter med at Gilbert ligger inde i morens mave og venter på at komme ud - mor og far har det godt, men snart kommer balladen! Gilbert kommer ud og er lækker og rund og lyserød, som han skal være, men han skriger hele dagen, smider sin mos på gulvet, skider i sine bleer, slæber mudder ind i stuen, bander, tegner på tapetet - og alt det, som de aldrig gør i reklamerne. Der er altid noget med ham Gilbert, og en dag kravler han op på taget i trods, og intet kan få ham ned. Nu er mor og faren alene i huset og nyder stilheden, og de går en tur i biografen som før de fik børn. Og vupti har de glemt, hvor besværlig Gilbert er, og bliver enige om, at de mangler en pige, før de har 'hele balladen'. Den allersidste side er næsten den mest morsomme - her ser man børn, der sidder oppe på hustagene i hele kvarteret.

Bogen er skrevet til voksne med mange 'voksen-pointer', som børnene slet ikke fanger, hvilket er synd, for voksne køber sjældent billedbøger. Som børnebilledbog er den absolut ikke et hit - tankegangen er for abstrakt, og selvom Gilbert er grim og besværlig må børnene sidde lidt tilbage med en følelse af uforstående fortabthed. Hvorfor glemmer de bare Gilbert? Lader de ham bare sidde oppe på taget, mens de går i byen? Kommer han ikke ind igen? Kan de ikke lide ham mere?

Illustrationerne af Mette-Kirstine Bak er lavet med løs hånd og tværet ud over siderne med klatter, og plamager. Det er ikke de mest gennemførte illustrationer fra hendes side - og hovedpersonerne er ganske frastødende af udseende, hvilket måske også til dels er meningen. Særligt siden fyldt med bleer fyldt med lort er grim, og kun børn i den tidlige anale fase vil finde den morsom, mens alle andre bliver frastødt. Jeg vil i hvert fald aldrig give denne bog væk som gave.

Historien er som sådan, set fra et voksensynspunkt, ganske relevant.. Hvorfor dælen får vi barn nr. 2, når barn nr. 1 viser sig at være så langt fra glamour og glitter? Men det er ikke en problemstilling for børn. De kommer jo nærmest til at sidde tilbage og tænke på, hvorfor mon mor og far fik mig, når de nu har det meget bedre uden? En bundskraber her fra - måske bogen kan bruges til at skræmme voksne fra at få barn nr. 2 eller 3 eller 4.. eller overveje hvorfor de overhovedet skal have barn nr. 1.

Glenn Ringtved og Mette-Kirstine Bak: Far, mor og hele balladen
Sider: 32 sider
Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788702055542