Flere nyheder

 
Litteratur
Odysseus

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Odysseus
Tir. 15. apr. 2008

Nils Hartmann har gendigtet Homers Odysseus for større børn om helten fra den trojanske krig og hans lange rejse hjem til sin kone Penelope på Ithaka, og kampen for at vinde sin status tilbage. Palle Bregnhøi har på sin sædvanlige farverige og stemningsfulde vis illustreret historien med sine akvareltegninger.

Odysseus er historien om den græske helt, der må gå så gruelig meget igennem, førend han kan komme hjem til sin kone, den smukke Penelope, på øen Ithaka, hvor han er konge. Halvdelen af bogen kæmper Odysseus sig hjem trods gudernes modarbejdelse af ham. Han kæmper mod Kyklopen Polyfem i kyklopernes land, bliver besnæret af fortryllelsens gudinde Kirke på øen Aiaia, og så må hans veje forbi Hades rige på tågernes strand, før han kan komme videre mod Ithaka - men først må han forbi Sirenerne, Skylla og Karybdis.

Da han først er kommet tilbage til Ithaka efter de 10 års farefulde hjemfærd skulle man tror, at alle hans sorger er ovre, men her må han sammen med sin søn Telemakos og svinehyrden Eumaios kæmpe med list og styrke mod de bejlere, der har belejret hans kone, og med god hjælp fra gudinden Athene lykkes alt til sidst.

Den er den klassiske fortælling om Odysseus skrevet om til en lille let historie for større børn. Det eneste men er, at bogens indledning og afslutning er lidt for brat, når det er ment som en højtlæsningsbog for børn. Der er alt for mange spørgsmål tilbage, når man har læst den første side, og man risikerer at miste sine læsere. Her kunne godt være valgt en lidt mere børnevenlig og forklarende vinkel.

De blålige akvareller er med til at skabe en stemningsfuld historie, der nok skal vække en interesse i mange børn for at vide mere om de græske guder med de mærkelige navne.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Nils Harmann: Odysseus
Illustreret af Palle Bregnhøi
Forlag: Gyldendal
Sider: 85
ISBN: 978-87-02-047622