Flere nyheder

 
Litteratur
Robert Harris: Skyggen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Robert Harris: Skyggen
Tor. 17. apr. 2008

En professionel ghost-writer hyres til at skrive at skrive den tidligere engelske premierminister Adam Langs erindringer. Knapt er opgaven begyndt, før bagsiden af Langs krig mod terror dukker frem i pressen. I skyggen af fortællerens afdøde forgænger graver han sig famlende frem mod endnu dybere hemmeligheder i Langs omgivelser.



Robert Harris har fået skrevet en superspændende bog, som er svær at lægge fra sig. Han trækker på mange aktuelle problemstillinger og får den spundet sammen til en historie der langsomt bygges op, så man bliver mere om mere nysgerrig for at se, hvad der ligger bag hele spillet. Den giver en ny vinkel til at se ind bag magtens facade ved at lade en forfatter grave sig ned bag den officielle historie.

Magtens centrum har altid været spændende, men det er højt oppe i tiden, at film og romaner udspiller sig helt inde i hvor beslutningerne bliver truffet, og hvor spillet bag kulisserne bliver tydelige. Der gøres intet for at skjule at eks-premierministeren Adam Lang er modelleret forholdsvist detaljeret over Tony Blair - dette er kun med at til at gøre bogen både aktuelt og særdeles realistisk, når denne halvfiktive person beskrives gennem hans handlinger i krig mod terror, spin og et særdeles tæt forhold til USA.

Opgaven med at skrive Adam Langs erindringer haster og er godt betalt, så den navnløse hovedperson accepterer. Kort efter han er ankommet til det eksklusive feriehus i USA, hvor arbejdet skal foregå, begynder hele den internationale presse at skrive om ulovlige bortførelser, og at Adam Lang vil blive sigtet ved den internationale krigsforbryderdomstol. Ghost-writerens forgænger døde under arbejdet med erindringerne. Umiddelbart en drukneulykke, men efterhånden som der er ting i Adam Langs fortid, som ikke hænger sammen, begynder hovedpersonen at grave dybere i omstændighederne, hvilket fører ham helt ned i de dybeste hemmeligheder bag om magten.

Ved at tage udgangspunkt i en ghost-writer er det lykkedes Robert Harris at skrive en opslugende bog, som langsomt, men sikkert skræller den polerede overflade af og graver ind til en politisk thriller kerne. Fordi den inddrager så mange aktuelle emner og den resterende del som er fiktion ligger tæt op af virkeligheden, bliver den både rigtigt vedkommende og realistisk og ikke mindst en anbefalesværdig bog.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Forfatter: Robert Harris
Titel: Skyggen
Forlag: Lindhart og Ringhof
Sider: 324
Udgivelsesdato: 27.04.2008
ISBN: 978-87-595-2867-9