Flere nyheder

 
Litteratur
Kaiser

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kaiser
Fre. 9. maj 2008




Efter Henriette E. Møllers succesfulde debutroman "Jelne" følger her hendes anden bog "Kaiser". Familien Kaisers fortælling, er en fortælling om kvinder fra tre generationer som de mødes om Albert Kaisers dødsleje - deres mand, far og morfar. Det er fortællingen om Danmark under 2. verdenskrig, om Danmark i 1960erne og i dag.

Albert Kaiser er ægtemanden, faren og morfaren til de tre kvinden, der sidder om hans dødsleje: Ebba, Agnete og Ida. Ebba, der er omkring de 90 år, Agnete først i tresserne og Ida på knap 30 år er familie på godt og ondt. De har hver deres historie at fortælle, og alligevel er det den samme; om jagten på kærligheden, og hvor svær den er at finde og beholde. Det er en fortælling om ensomhed og rastløshed, som den føres fra generation til generation.

En del af historien foregår som Ebbas fortælling om tiden under 2. verdenskrig - og der er nogle meget fine tilbageblik til både den 9. april 1938 og den 5. maj. 1945. Der er også referencer til den første bog Jelne, og de personer, der er deri, i Idas fortælling fra i dag, hvilket er med til at skabe en meget overbevisende historie.

Henriette E. Møller er god til at formidle følelser - at fange følelser og få dem skrevet ned. Og så kan hun på fantastisk vis gribe en om hjertet i med sine rammende beskrivelser:

Alt forsvinder, og man mister mere og mere af sin hukommelse. Engang var man så mange om at huske hendes cykel, hendes bamse, hendes kærlighed til mariehøns og Anders And. Men den store hukommelse forsvinder. Og så er man bare alene om at huske det hele.

Men hvor jeg i debutromanen netop var grebet af de korte og præcise sætninger, så er denne roman det helt modsatte! Sætningerne er alenlange - med utrolig mange indskudte sætninger, og det gør den besværlig at komme igennem. Det er svært at læse en bog, som man faktisk har glædet sig til, men som skuffer allerede på side 1. Historien er god, men den er udmattende og irriterende med de ekstremt lange sætninger. Første side læste jeg fem gange før jeg overhovedet kunne få hoved og hale i det:

Det er Ida, der sidder ved hans side, der har hun siddet længe, hun sidder ved sin morfar, det er hendes mor, der kommer ind, det er hans datter, der siger det, hun afsiger dødsdommen over ham.

En øv-anmeldelse.. jeg ville gerne have bragt en lidt varmere anbefaling, men nu må jeg sætte mig tilbage og vente til næste bog, for Henriette E. Møller har absolut nogle historier at fortælle.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Henriette Elmstrøm Møller: Kaiser
Forlag: Gyldendal
Sider: 224
ISBN: 978-87-02-06724-8