Flere nyheder

 
Musik
Moonspell: Night Eternal

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Moonspell: Night Eternal
Man. 19. maj 2008

Portugisiske Moonspell har på ingen måder hvilet på laurbærrene, men har med deres seneste udspil bevæget sig ind i endnu en ny dimension af deres melankolske og stemningsfulde dødsmetal. Albummet er flot produceret af Tue Madsen i det berømte Antfarm Studio med en muskuløs og organisk lyd.

Tilbage til rødderne
Moonspell har med deres tidligere album Under Satanae genopdaget deres egne rødder, og genindspillet numre fra deres første, oprindelige udgivelser. Det har de dog ikke gjort denne gang, men der er på Night Eternal en tydelig bevægelse tilbage til det mere symfoniske og melodiøse islæt i deres ellers tunge og groovy metal. En absolut interessant dimension ved musikken, som allerede kommer til udtryk i det fremragende åbningsnummer "At Tragic Heights", hvor der bag den massive mur af guitarer og et maskingevær af trommer snor sig klangflader fra et majestætisk orgel, der giver stemning fra en katedral af undergang og skønhed i hellig alliance.

På den fjerde skæring sker der så det forunderlige, at Moonspell viser et helt nyt talent for noget så dødeligt som en fantastisk melodi med noget så sjældent i dødsmetal som et catchy refræn ud over det sædvanlige. Nummeret "Scorpion Flower" er simpelthen en ørebasker, der banker direkte ind på harddisken, og man går faktisk og nynner både melodi og omkvæd, så det er en ren fornøjelse. Der vil formentlig være flere af de mere hardcore fans, der mener, at Moonspell sælger ud her. Men det er simpelthen af så gedigen høj kvalitet, at man undres og betages over det fængende vokalarbejde og den smukke melodi.

Heldigvis starter det følgende "Moon in Mercury" med lyn og torden, og vi er tilbage i den rene, uforfalskede dødsmetal med en sort undergangshymne af sædvanlig fremragende kaliber.

Men numrene bliver leveret med en uforfærdet insisteren på et melodiøst islæt og på skæringen "Dreamless" lykkes det igen de gæve sydeuropæere at overraske med et usædvanligt melodiøst og underspillet refræn, der burde stryge direkte ind på en hitliste for dødsmetal. Igen lyder Fernando Ribeiros vokal langt mere lys og let, end man er vant til.

Mission Complete
Alt i alt er Night Eternal et overraskende melodiøst udspil fra de gotiske portugisere, men deres projekt lykkes, takket være en usædvanlig høj standard på lydsiden. Og tak til Tue Madsen for det! Men også fordi bandet har modet til at bevæge sig væk fra det mere ensporede dødsmetal og spille på nogle lidt andre strenge, end man måske forventer. Og så må hardcore-fansene springe enkelte af numrene over eller gå tilbage til de tidligere albums.

Flot og effektivt er det i hvert fald, og undertegnede er positivt overrasket over den lidt nye stil.

Ude på CD fra Target / Steamhammer 2008