Flere nyheder

 
Litteratur
De russiske jøder i København

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
De russiske jøder i København
Ons. 4. jun. 2008

Morten Things bog om de russiske jøder i København er en yderst veldokumenteret og delikat sag. Med blik for detaljen og historien serveres de russiske jøders historie, så man efterhånden får en forståelse for nødvendigheden af en sådan bog. Arbejds- og kulturlivet oprulles elegant, og man mærker en reference til nutidens indvandrerdebat. Imponerende.

Man kunne hurtigt få det indtryk, at denne bog måske er for specifik, og derfor nærmest ligegyldig, men Morten Thing har hurtigt fat i den lange ende. Hvorfor skal vi læse om de russiske jøder i København? Selve præsentationen af stoffet og kilderne svarer på dette spørgsmål; det rummer en historisk værdi, der er en del af en minoritetsgruppe i Danmark. Uden tvivl er referencen til nutidens indvandrerdebat også med til at give bogen nerve, men Thing kunne hurtigt mistet grebet om sit stof og dermed give los for politiske og harske kommentarer.

Det er der på ingen måde tale om. Thing vil kun de russiske jøder, men hans belysning af vanskeligheden ved at passe ind i det danske samfund er givende og oplysende. Den nærmest panikagtige og skrækslagne angst for jøderne - eller i det hele taget bare for fremmede - er næsten grinagtig for en nutid læser, hvis ikke det var for allusionerne til vores tids egne problemer.

I tidsrummet 1882-1914 immigrerede ca. 10.-12.000 russiske jøder til Danmark. 3000 valgte at blive her, og ikke som mange andre at tage videre til England eller andre lande. Det er som Thing skriver indledningsvis den første gruppe indvandrere af mere eksotisk herkomst. Omdrejningspunktet er Mosaisk Trossamfund, hvis interne konflikter og forhold til Danmark belyses på glimrende vis. Også Mosaisk Trossamfunds hårde kritik af mere uheldige jødiske elementer beskrives, og man aner en hjemsendelsesdiskussion, der når samme højder som nutidens; hvorfor holde på kriminelle elementer, når det er bedre at sende dem hjem?

Problemet er som ofte det, at der ikke er noget hjem at komme hjem til. Things belysning af dette folks nomadeliv - en evig søgen efter et opholdssted - er raffineret i sin egenskab af kulturhistorisk fremstilling, der konsekvent zoomer ind på de russiske jøder, men som samtidig også perspektiverer til den historiske og samfundsmæssige kontekst. Måske kunne man klandre Thing for at være for deltaljeret i sin analyse, måske tydeligst i afsnittet om det jiddische sprog, men han samler alle trådene, og efterhånden som optakten til 2.Verdenskrig skildres, må man beundre evnen til at favne så bredt om et så specifikt emne. Hvis man har en interesse for russisk kulturliv, og måske endda har været begejstret for Mette Dalsgaards bog om den russiske immigrantlitteratur, 'Den tunge Lyre', så er denne bog et virkelig godt sted at starte eller fortsætte. Selvsagt er det også en belysning af et lille stykke Danmarkshistorie, set igennem fremmed - eller rette eksotiske - øjne. Så der er ikke andet at gøre end sætte nogle dage af, for der er tale om både tyk, men også gennemskrevet bog, og så ellers lade Thing føre ordet for de russiske jøder.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Morten Thing: De russiske jøder i København 1882-1943
Forlag: Gyldendal
Sider: 656
ISBN: 978-87-02-05884-0