Flere nyheder

 
Litteratur
Ken Barnewitz: Tage

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ken Barnewitz: Tage
Tir. 9. sep. 2008

Tage er en af dem, han selv beskriver som skævhederne. Kummerformerne. Han er endt blandt de eksistenser, for hvem turen til Brugsen og simple dagligdags relationer til andre mennesker er store udfordringer. Ken Barnewitzs debutroman er et på én gang morsomt, tragisk, fascinerende og ofte ret pinligt indblik i hovedpersonen Tages verden.

Tage havde engang en familie. Kone og børn. Og et firma. Og adresse på Frederiksberg. Konen forlod ham med børnene, firmaet gik konkurs, og adressen på Frederiksberg blev til en lille lejlighed i Valby. Blandt de andre skæve eksistenser.

Dem, som han fordriver en del tid med at observere fra sit vindue.

Han er ved at have ramt bunden, men forsøger at bibeholde en rimelig tilværelse, selvom fluerne er ved at få overtaget i lejligheden. Og selvom de mange projekter, han kaster sig ud i - af større eller mindre forskningsmæssig relevans - vist aldrig når at blive til noget, omend de sirligt bliver nedskrevet og ordnet i hver deres mapper.

Den sociale fobi, han efterhånden har udviklet, er en væsentlig årsag til, at der kun er to gamle venner tilbage i hans omgangskreds - Kiks og Onkel. Og selvom Tage forsøger at gøre nye bekendtskaber, er det ikke lige noget, han har det store held med.

Bogen er skrevet, så man aldrig er i tvivl om, at vi får hele fortællingen, som den ser ud gennem det filter, der har lagt sig over Tages sind. Ingen tvivl om, at formuleringerne er hans.

Selve sprogbruget afspejler fint den lidt vaklende, monolog-prægede tankestrøm fra en person, der har vænnet sig til ofte at diskutere omverdenen med sig selv i sit eget hoved. Et sprogbrug, hvor tankerne lidt gentager sig selv..

..Ofte en vidtsvævende tankestrøm. Ja, temmelig ofte faktisk. Vidtsvævende. Altså tankerne.. I starten af bogen overdrives disse formuleringer nok en smule - grænsende til at genere læsningen - men det er nu kun i starten, og det er jo en vigtig del af det billede, læseren skal have af Tage.

For vi ER jo inde i hovedet på Tage. Og her ser verden en smule anderledes ud. Folk ser en smule anderledes ud. Almindelig anstændig opførsel ser en smule anderledes ud. Og alligevel - eller måske netop derfor - virker de bizarre situationer, han får bragt sig i, og ikke mindst måden han gør det på, relativt naturlige.

Det er reelt kun små beslutninger, han tager forkert - men flere på hinanden følgende af den samme gale vej, kan jo til sidst få én rimelig galt på afveje. Og det gør de for Tage. Meget af det, han gør, gør han med de bedste intentioner, som desværre bare ikke lige ender sådan, som han havde forestillet sig.

Der er passager i bogen, hvor man ler højt over hans evne til at få viklet sig dybere og dybere ind i en uheldig situation. Og der er passager, hvor man virkelig krummer tæer over at skulle være til stede i så pinlige øjeblikke, som han ender i. Passager hvor man tænker "det gør han bare ikke!". Men så gør han det alligevel. Og pisser ud af vinduet, nu han jo alligevel er der.

Men der er også passager, hvor hans tanker når at flyve så langt, at de faktisk når at kede en lidt før de finder tilbage igen.

Men det er en ganske morsom, underholdende, velskrevet og godt tænkt bog, som bestemt kan anbefales.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Ken Barnewitz: Tage
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sider: 360
ISBN: 9788759529140