Flere nyheder

 
Teater
Kosmisk frygt eller Den dag Brad Pitt fik paranoia

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kosmisk frygt eller Den dag Brad Pitt fik paranoia
Man. 15. sep. 2008

Christian Lollike har taget temperaturen på klimadebatten og skabt et morsomt og medrivende skuespil om de gode hensigters håbløshed. "Hvorfor kan vi ikke tage det alvorligt?" spørges der fra scenen, netop som både skuespillere og tilskuere har det allersjovest. Men det er unægtelig svært at tage noget som helst seriøst, når Brad Pitt forsøger at blive ét med naturen i form af en stueplante.

Mens miljøkatastrofen nærmer sig, kan man passende pleje sine gode intentioner ved at besøge Århus Teater og opleve Christian Lollikes selvudnævnte økokalypse. Man kan dog hurtigt blive skeptisk over for emnets alvor, når man modtages af skuespiller Peter Flyvholm, der i anledning af varmegradernes himmelflugt optræder iført boksershorts og godt optrukne strømper. Plathederne står i kø i dette spøjse skrækscenarie - men både teksten og skuespillerne kan som regel bære og endda løfte dem til hæsblæsende højder. Kostumieren er dog desværre gået for vidt og har af overgearede grunde iklædt Peter Flyvholm de mest bizarre munderinger, der leder tankerne hen på grim-fester i gymnasiet. De flytter for ofte fokus fra teksten og skuespillet, der er underholdende nok i sig selv.

De tre skuespillere formår at smitte publikum med deres nærvær og vitalitet, hvad enten de spiller sig selv, Brad Pitt eller en helt tredje. På trods af de utallige rolleskift sidder timingen altid lige i skabet. Pointerne kan enkelte gange halte, og monologerne måske blive en tand for lange, men i det store hele er Kosmisk frygt en både velskrevet og velspillet tragisk komedie. Især Marie Dalsgaard har en uovertruffen mimik og stemmeføring, der gør hendes gags til de absolut morsomste.

På lang sigt skal der dog ikke grines af Kosmisk frygt. Ved at pakke det alvorlige emne ind i en crazy-komisk fremstilling understreger Lollike tvetydigheden i vores forhold til klimadebatten: Vi vil gerne vise vores deltagelse, men aner ikke, hvad vi skal stille op med de utallige informationer, vi dagligt bombarderes med. Så laver vor helt Brad Pitt en film om miljøet, som vi andre kan gå ind at se - og så har alle jo gjort deres til verdens frelse.

Foto: Jan Jul

Århus Teater: Kosmisk frygt eller Den dag Brad Pitt fik paranoia

Se spilletider