Flere nyheder

 
Musik
Kronprinsparrets kulturpris

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kronprinsparrets kulturpris
Tir. 16. sep. 2008

Britiske "Massive Attack", danske L.O.C. , De Sorte Spejdere og særlige gæster vartede op til den fjerde kulturprisfest, hvor kronprins Frederik og gemalinde, den underskønne kronprinsesse Mary, var værter til et overflødighedshorn af overraskelser, hvor det eneste kedelige var, at modtageren af hovedprisen var den ordinære Tina Dickow.

Kulturprisen
For fjerde år i træk blev den store kulturpris uddelt, med 250.000 kr. til en organisation med et humanitært formål og hovedprisen på en halv million til en kunstner med enestående og originale kvaliteter. Morgencaféen på Blågårds Plads i København for de hjemløse synes som et naturligt og godt valg som modtager for sikkert en tiltrængt og brugbar kvart million. Omvendt kan man undre sig over, at en så ordinær lille-pige-sangerinde som Tina Dickow i Bikubenfondens kulturudvalgs øjne fortjener en halv million til "at rejse og holde en masse små fester" for, som hun selv udtrykker det. Heldigvis spolerede det ikke festen denne aften i de imponerende rammer, som Operaen udgør.

Hårdtslående ord
Efter at De Sorte Spejdere, aka Anders Lund Madsen, den gale mand, og hans medsammensvorne, Anders Breinholt, havde forsikret publikum om, at irsk/danske Liam O'Connor ikke mener noget alvorligt med sit sprog af karsken bælg, gik L.O.C. selv på scenen og beviste, at de to tossehoveder tog alvorligt fejl. Liam O'Connor mener i den grad noget med sit sprog, og han tog fat i publikum ved kravespejlet og ruskede os som en flok uartige køtere, der fortjente en gevaldig opsang. Der blev bitchet igennem, og halvvejs igennem den soniske røffel fik L.O.C. kvalificeret assistance ved Suspekt, som uddelte verbale øretæver i et par numre. For en stund var cremen af dansk hip hop samlet på den kongelige operascene - og det sker næppe igen, som Liam sagde.

Som sidste gæstesolist kom annoncerede Simon Kvamm og gav sit besyv med, men bedst som man troede, at han havde forladt scenen sammen med resten af L.O.C.'s band, gik tæppet. Og der stod Nephew med fuld oppakning på ryggen, og festen fik ny energi. På Roskildes Orange Scene sidste år bakkede Liam op om Nephews brag af en koncert på "Interkom Kom Ind", og pludselig stod de der igen. Og det var næsten lige så godt.

Massiv lyd og dub
Efter at den elegante og sympatisk jordnære kronprinsesse Mary havde overrakt kulturprisen til Tina Dickow, som takkede med en lille-pige-sang om at være en almindelig kunstner i en almindelig verden, blev hovednavnet annonceret af De Sorte Spejdere. Og der var mærkbart store forventninger til den britiske duo, der blev dannet i slutfirsernes engelske techno-dub-scene. Der var dog langt fra den klassiske Blue Lines fra 1990, som der også kun blev spillet ét nummer fra, nemlig "Safe from harm", og til det massive sansebombardement, publikum blev udsat for i næsten halvanden time. Lydstyrken var sat på maksimum, og de to trommeslagere og bassisten sørgede for, at der konstant var et solidt tag i mellemgulvet, mens de to hovedmænd Robert Del Naja og Grant Marshall skiftevis sang og dirigerede det fem mand store orkester. Desværre druknede deres egen sang i det pompøse lydbillede, til fordel for rytmegruppen, guitaren, keyboardet og de præindspillede båndsløjfer.

Men da Horace Andy til sidst troppede op med sine grå dreadlocks og diskante stemme og bidrog med en ydmyg elegance, havde man alligevel en følelse af at have foretaget en rejse i tid og rum sammen med dub-pop-elektrorock-pioneerne fra Bristol, UK. Det skal blive spændende at høre mange af aftenens numre på den kommende udgivelse.

Your Royal Coolness
En fællesnævner for hele aftenen var en udtalt grad af coolness. L.O.C. var cool på den hårdtslående måde. Han sluttede af med et cool sidste ekstranummer med Mr. Cool Himself i skikkelse af Simon Kvamm. Massive Attack kom, så og spillede deres ekstravagante show på en yderst cool måde, der forener både hvid distortion, sort reggea, dub og rytme og en glasskrøbelighed, der kan synes uforenelig. Men ikke i favnen på Massive Attack. Og denne aften var vi alle i favnen på et stormende imponerende show af kongelig kvalitet.

En stor tak til Operaen. Leverandør af Kongelig Musik til Det Danske Folk.

Foto: Det Kongelige Teater