Flere nyheder

 
Udstilling
Art Copenhagen i Forum

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Art Copenhagen i Forum
Lør. 20. sep. 2008

Dette års nordiske kunstmesse i Forum kan være en overvældende oplevelse. Messens 78 gallerier udstiller flere hundrede kunstnere, så der er noget for enhver smag. Forvent ikke at kunne give alle værker den tid, de fortjener, men udnyt i stedet vældet af udstillede værker til at skabe et overblik over kunstmarkedet lige nu.

Øjnene truer med at falde ud af hovedet efter at have været i selskab med et stærkt opbud af etablerede og unge gallerier fra hele Norden. Neonfarver og udstoppede dyr kæmper en hård kamp om ens opmærksomhed. Derfor indfinder der sig også hurtigt en vis træthed over de mange meget stærke farver, og de mere diskrete værker tager derfor ofte stikket hjem. På Helene Nyborg Contemporarys stand udstiller Peter Callesens værker i papir, der på en gang er poetiske og teknisk imponerende. Midt i gedemarkedet fascinerer Kristina Matouschs enkle værk Faces også: et par huller boret i metalplader aflæses uden videre som vidt forskellige ansigter.

De mere højlydte kunstnere har selvfølgelig også en plads. Selvom rækken af afskårne lemmer, forstørrede kønsdele og s/m-inspirerede aggregater hurtigt keder mere end de provokerer, er der alligevel mange steder, hvor galskaben giver mening. Hos MOHS Exhibit går et vist gotisk eller blodigt præg igen i de udstillede værker, men alle gør det med en afvæbnende humor og originalitet. Esben Nordahn Frederiksens besatte puddelhund, der udspyr djævelske aftegninger minder ikke om meget andet. Der er også noget svært fascinerende ved Erik Tidemans Guardian Wartog, to opretstående vildsvin iført kæder og pighalsbånd.

De nordiske naboer er også et markant indslag på messen, men her lægger Island sig markant i front blandt de nordatlantiske øer. Færingerne bidrag med lovlig mange malerier af traditionelle fiskerhuse. Hos islændingene fornemmer man den barske natur i baggrunden, uden at de forfalder til landskabsmaleri. Et kuriøst tilfælde finder man på galleri i8, der i Stockholm har fundet et værk af Sigurdur Gudmundsson. A Project for the Wind dokumenterer, hvordan han tilbage i 1971 byggede en landskabsskulptur over fire dage, hvor vindretningen dikterede kunstværkets udvikling.


Dyr indtræder en prominent plads i mange af de nordiske kunstnernes motivkreds. Ikke alle sammen er udstoppede, og især svenske Ernst Billgrens og finske Axel Antas' malerier fortjener opmærksomhed. Finske Topi Ruotsalainens malerier af turister viser dog, at man ikke altid skal langt ud i skoven efter inspiration. De er alle malet i den særlige stil, der balancerer på grænsen mellem tågede penselstrøg og fotorealismen, og som er en gennemgående tendens i øjeblikket, en af de mere udholdelige af slagsen.

Det er tæt ved umuligt ikke at finde et maleri i Forum, der vil give dig til at planlægge hvordan møblement og bankkonto kan balancerer. Der er også mange stærke danske malere repræsenteret i selskab med internationale kendinge. Men installationerne og de mere konceptuelle værker skal man ikke snyde sig selv for. Heldigvis finder man Bjørn Poulsens serie Ghost på flere af messens stande, så man kan se, hvad en margretheskål også kan bruges til.

Tid og sted
Art Copenhagen i Forum
Forum Copenhagen
Julius Thomsens Plads 1
1925 Frederiksberg

19-21. september
Fredag kl. 14-21
Lørdag og søndag kl. 11-18