Flere nyheder

 
Litteratur
Sindets tremmer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sindets tremmer
Ons. 8. okt. 2008

I dag udkommer Einar Már Guðmundssons nyeste roman "Sindets tremmer - en kærlighedshistorie" i dansk oversættelse. Den islandske forfatter bruger igen sit eget liv og egne oplevelser som inspiration og materiale til romanen, der sammenfletter en kærlighedshistorie om to narkomaner med de selvbiografiske elementer.


Sindets tremmer
starter med et brev fra den ene af hovedpersonerne, narkomanen Eva, til narkohandleren Einar Thor, som sidder i fængsel, og man drages således ind i personernes inderste tanker fra det første øjeblik. Brevene mellem de to narkomaner er meget følelsesladede og grænser sommetider til det overdrevne. Det tager tid at vænne sig til de stærke følelser, men man bliver næsten fanget af nysgerrighed; man vil vide om deres forhold forbliver så tillidsfuldt og hengivent. Dette er også ét af bogens interessante aspekter: man håber næsten på noget nyt, noget spændende, noget uventet.

Romanen er struktureret således, at Einar Thors brevudveksling med Eva sammenflettes og sættes i parallel til, hvad der foregår i Einar Márs liv. Fx forklarer Einar Már, at han ikke vidste, hvad han lavede, den dag Einar Thor blev arresteret, men at han sandsynligvis var i gang med at drikke. På samme tid et andet sted i verden - får vi at vide gennem brevene - bliver Einar Thor anholdt med en dåse fyldt med amfetamin. Disse små fragmenterede spejlinger af handlinger i de to Einar'ers liv gentages gennem teksten og illustrerer dermed, hvordan misbrug kan opleves meget ens for to forskellige personer i to forskellige verdener. Disse to vidt forskellige mennesker drages ind i hinandens verdener første gang, da Einar Thor sender et brev til Einar Már fra fængslet Litla-Hraun. Tre år senere går det op for forfatteren, at en anden Einar i hans AA-gruppe er den selvsamme Einar fra brevet, og dermed begynder deres fælles litterære rejse udi selverkendelse.

Denne roman handler om misbrug og hvordan mennesker - ofte pludseligt - når bunden, den nederste grænse for, hvad de selv kan tolerere af nederlag. Det er dog vigtigt at notere, at der på intet tidspunkt bliver spillet "offer-kortet". Begge Einar'er fortæller deres historier med lige dele undren (over egne dumheder og fejltagelser) og anerkendelse af, at deres svagheder ikke stammer fra ulykkelige barndomme, trælse dage på jobbet eller andre undskyldninger. De gør derimod begge opmærksom på, at de helt og holdent skal holdes til ansvar, hvilket Einar Thor opsummerer med "Jeg er på Litla-Hraun [fængslet], fordi jeg er, som jeg er, og ikke fordi andre er, som de er".

Igennem denne romans fortælling om to forskellige misbrugere, får vi et blik ind i en verden hvor slåskampene med Bacchus styres af både mangel på selvbeherskelse og i endnu højere grad af mangel på selverkendelse. Det er en stilmæssigt interessant, men til tider for følelsesladet roman, der ikke helt formår at fange læseren.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Einar Már Guðmundsson: Sindets tremmer - en kærlighedshistorie
Forlag: Borgen
Sider: 349
ISBN: 978-87-7456-723-3