Flere nyheder

 
Teater
Boeing Boeing

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Boeing Boeing
Tir. 14. okt. 2008

"Boeing Boeing" er en klassisk fransk farce, som har fået plads i Guiness rekordbog for at være det mest spillede franske stykke i verden. Stykket instrueres af Lars Knutzon og behandler kunsten og dilemmaet: At have flere kærester på en gang. Det er på en og samme tid praktisk og umoralsk, og kan det overhovedet fungere i længden?

Bernard, spillet af Morten Hauch-Fausbøll har fundet en god fidus, han har en lækker lejlighed inde midt i Paris og så har han hele tre kærester, spillet af Joy-Maria Frederiksen, Mette Marckmann og
Gunvor Reynberg, som alle tre er stewardesser og praktisk nok flyver for hvert sit flyselskab. Ingen af pigerne kender til hinandens eksistens, da Bernard har sørget for at arbejdsplanerne passer sådan sammen, at pigerne hver især er i Paris to dage ad gangen, men uden overlap. Bernards hårdtprøvede husholderske Bertha spillet af Bente Eskesen er ved at løbe sur i Bernards menageri, for hver gang en pige rejser af sted, skal soveværelset dekoreres om og menuen udskiftes. Midt i den stramme planlægning kommer Bernards gamle ven Robert (Henrik Koefod) fra kostskolen forbi og han både fascineres og forarges over Bernards arrangement, men indvilliger i at følge med på sidelinjen i en uge for at se, hvordan Bernard styrer det hele ved hjælp af sin flyplan og sine organisationsevner.

Genren er en farceagtig komedie med hurtige sceneskift og mere eller mindre heldige forsøg på at redde de mere og mere spegede situationer der opstår, som handlingen skrider frem.

Scenografien er den samme gennem hele stykket, da al handlingen foregår i Bernards lækre lejlighed i Paris. Billedet af den typiske 60'er lejlighed med minimalistisk indretning er fuldstændigt gennemført lige fra stolene til telefonen. Stykket er skrevet i en tidsperiode, hvor personer fra forskellige lande blev regnet for at være meget forskellige af karakter. Således kan henholdsvis den tyske, franske og amerikanske stewardesses personlighed godt komme til at virke karikeret i forhold til den måde, forskellige nationaliteter opfattes i dag.

Stykket rører også ved det moralsk rigtige eller forkerte i at have flere kærester, som alle sammen tror, de er den eneste ene. Bernard mener, at det er et arrangement, der kun har fordele. Han begynder ikke at kede sig, for han har tre at skifte imellem, og så længe pigerne ikke kender hinanden, er de også glade. Robert mener det er moralsk forkert at have mere end en kæreste, men samtidig er han også fascineret af Bernards evne til at styre sit liv med tre piger på en gang. I midten af det indviklede spindelvæv befinder Bertha sig, husholdersken i kittel og brune strømpebukser, som sørger for at udskifte pigernes billeder og menuerne så tyskeren kan få pølser og sauerkraut, franskmanden kan få coque au vin og amerikaneren kan få mad i rå mængder.

Boeing Boeing er et morsomt stykke, som heldigvis stort set ikke ryger i den grøft, hvor vitsen trækkes så langt ud, at den ikke er sjov længere. Der krummes tæer ind i mellem, men det meste af tiden er det crazy komedie for fuld udblæsning. Alle skuespillerne er dygtige, men Bente Eskesen i rollen som husholdersken Bertha er den som skaber en rød tråd gennem stykket og sørger for balancen i forhold til alle de andre. Hendes tørre kommentarer om Bernards menageri er ubetalelige og giver stykket en ekstra dimension. Det er ikke meningen at stykket skal analyseres ihjel; det er god underholdning og en fornøjelig aften i byen man skal gå efter med dette stykke.

Foto: Britta Fogsgaard

Folketeatret.dk: Boeing Boeing

Forestillingen fortsætter på danmarksturné til den 24. november. Siden sættes den op på Folketeatret i København i februar til marts.

Se spilletider