Flere nyheder

 
Litteratur
Sund mad til din baby 0-3 år

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sund mad til din baby 0-3 år
Tor. 16. okt. 2008"Sund mad til din baby 0-3 år" er en nyoversat kogebog med opskrifter på mad og snacks til familiens mindste, samt gode råd om alt fra allergier til forebyggelse af kræsne børn. Bogens undertitel er "Nemme og lækre opskrifter, som kan nydes af hele familien" og dette er præcis, hvad man får.

Sund mad til din baby 0-3 år er skrevet af den britiske ernæringsekspert Rachael Anne Hill, som udover sin faglige baggrund også selv er mor til to. Umiddelbart kunne man måske forvente, at en bog, som bygger på den britiske madkultur, vil være for usund eller for anderledes til det danske køkken, men det er ikke tilfældet her.

Maden i bogen er bestemt i den sunde ende, også selvom den indimellem afviger lidt fra, hvad man normalt vil kalde sundt. I hvert fald når man kalder kager "Supersunde" bare fordi de indeholder bær og grahamsmel. Sukkeret bliver jo ikke mere sundt, fordi det er i godt selskab. Men hvis man mener, at sundt betyder sundere end en citronmåne, så er det jo sandt nok.

Bogen er hverken original eller nyskabende, men skal man bruge en opskriftsbog med mad til den lille pode derhjemme, så er denne et godt bud. Hvis man går til opskrifterne med lige dele skepsis og sund fornuft, så er bogen spækket med gode basisopskrifter, som man enten kan anvende direkte eller blot som ekstra inspiration i hverdagen.

Desuden er bogen gennem en bearbejdelse af en dansk sundhedsplejerske fint tilpasset danske forhold og anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen. Og der er bagerst tilføjet en liste med links til relevante hjemmesider om fødevarer, babyer og lignende.

Sund mad til din baby 0-3 år har kapitler med opskrifter inddelt i aldersgrupper ("6-9 måneder", "9-12 måneder", "12-15 måneder", "Lidt større børn" og "Familemåltider"). Der er også afsnit om allergier, vitaminer og spisevaner, såsom hvordan man kan mærke på sit barn, at det er parat til at begynde på skemad. Endvidere indeholder bogen en del skemaer, f.eks. over hvornår barnet må begynde at få de forskellige fødevarer.

Bogen er inspirerende. Opskrifterne til de helt små børn er gode både, fordi de er nemme at følge, og fordi alle retterne kan laves på meget kort tid. Og når man kommer til opskrifterne, som er målrettet de lidt større børn, så kunne det lige så vel have været en kogebog for voksne. Her blot med den fordel, at den rent ernæringsmæssigt er sundere end en almindelig kogebog, og at den langt hen ad vejen vil kunne bruges af glutenallergikere og andre med mere følsomme maver.

Opskrifterne til de større børn i bogens næstsidste kapitel er virkeligt lækre. Hvem kunne ikke have lyst til at sætte tænderne i "Ørredpakker med forårsgrønt", "Stikkelsbær- og hyldeblomsttrifli" eller en hjemmelavet "Myslibar med dadler"? Og det er en bonus, at der er gjort opmærksom på, om en ret er fryseegnet, så man i givet fald kan lave større portioner og fryse noget ned til mere travle dage.

Også bogens sidste kapitel om "Familiemåltider" er fint, men det kunne dog lige så vel have været udeladt. Her er kun få opskrifter, og når barnet er blevet så stort, at det kan spise alt hvad forældrene får, så kan man lige så godt bruge en almindelig kogebog.

Sund mad til din baby 0-3 år er varieret og vil være en fin inspirationskilde til at give barnet en afvekslende kost. Ikke mindst fordi der ved flere af opskrifterne er nævnt alternative ingredienser, man kan anvende. Så står man og skal anskaffe sig en kogebog til familiens yngste, så kan denne bestemt anbefales.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Anne Rachael: Sund mad til din baby 0-3 år
Sider: 144
Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 978-87-11-31986-4