Flere nyheder

 
Litteratur
Made in Italy

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Made in Italy
Man. 20. okt. 2008

Giorgio Locatelli er italiener. Han ejer en af Londons bedste italienske restauranter, er passioneret kok og kogebogsforfatter. Bogen "Made in Italy", der netop er udkommet på dansk, er ikke blot en kogebog. Det er et lille stykke italiensk kultur, som byder på både opskrifter, historiske facts og anekdoter fra forfatterens eget liv.


Det kan lige så godt siges med det samme. Dette er ikke en kogebog for fattigrøve eller folk, som gerne vil have madlavningen overstået i en fart.

Dette er en kogebog for livsnydere, for hvem en hel dag i køkkenet med fremstilling af den ene italienske ret efter den anden vil fremkalde ren nydelse. Det er en kogebog for den, der ser det som det naturligste i verden, at en lækker middag består af retter, hvor alt er lavet helt fra bunden. Er man til det, så byder Made in Italy på køkkenunderholdning mange timer ud i fremtiden. Og ikke mindst store oplevelser for smagsløgene.

Made in Italy er heller ikke den type kogebog, hvor man umiddelbart efter indholdsfortegnelsen finder de første opskrifter. Denne bog er nærmere en indføring i italiensk kultur. Bogen er inddelt i syv kapitler; "Antipasti", "Suppe", "Risotto", "Pasta", "Fisk", "Kød" og "Desserter", og er på den front meget traditionel. Men da hvert kapitel ligeledes indeholder beskrivelser af historien bag det italienske køkken eller fremstillingen af de råvarer, som man anvender - det være sig alt fra produktionen af olivenolie over fremstilling af oste og skinker til dyrkningen af diverse frugter og grøntsager - findes den første opskrift i bogen først på side 51.

Foruden gennemgangen af råvarer og italiensk madhistorie indeholder bogen også anekdoter fra Locatellis eget liv. Beskrivelserne af hans barndom i den norditalienske landsby Corgeno, og ikke mindst forholdet til hans bedstemor, er væsentlige for at forstå hans passion for det italienske køkken. Man kan gennem hans fortællinger levende forestille sig stemningen og næsten dufte maden fra byens mange køkkener, hvor der hver dag ved middagstid serveres god, gedigen italiensk mad.

Maden fra det norditalienske køkken, som Locatelli er opvokset med, er mere bastant og kraftigere i smagen end den syditalienske mad. Til et aftensmåltid hører først antipasti, så en pastaret, dernæst en kødret og til sidst en dessert. Denne tradition forsøger Locatelli at holde i live - både i denne bog og i sin restaurant i London. Men det må unægteligt kræve både en veludviklet appetit og en god portion tid at fortære måltider af den størrelse.

Made in Italy er principielt imod fast food og er derfor tilegnet slow food-tanken, der er "et verdensomspændende fænomen, som bygger på brugen af lokale, traditionelle fødevarer, der smager af noget", som Lacotelli så smukt formulerer det. Hele bogen igennem understreger han vigtigheden af ikke at gå på kompromis med sine indkøb. Naturligvis er forholdene i Italien anderledes end i Danmark, og det er ikke alle rådene, som man direkte kan anvende. Men overordnet set er det jo høj kvalitet og gode råvarer, som Locatelli dikterer, og det er et råd, man bør følge.

Bogen indeholder alt, hvad hjertet kan begære. Og lidt til. Der er opskrifter på dressinger og fonder, på stegte, kogte og syltede madvarer, på brød, pastaer og kager lavet fra bunden og ikke mindst på delikat italiensk is.

Der er tale om et rent overflødighedshorn af simple, men lækre opskrifter efter det traditionelle italienske køkken. At nævne blot et par af opskrifterne frem for de øvrige er umuligt, for den over 600 sider tykke bog indeholder kun det bedste af det bedste.

Giorgio Locatelli har med Made in Italy begået en visuel og kulinarisk perle, som vil kunne gå hen og blive den nye madlavningsbibel i italiensk regi.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Giorgio Locatelli: Made in Italy. Mad og historier fra Italien
Lindhardt og Ringhof
Sider: 624
ISBN: 978-87-11-31905-5