Flere nyheder

 
Udstilling
Manga! på Louisiana

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Manga! på Louisiana
Man. 27. okt. 2008

Louisiana tager favntag med de fremstormende japanske tegneserier.
Udstillingen er et overflødighedshorn af manga, moderne japansk billedkunst, videokunst, anime, computerspil og ældre japansk billedkunst og tegninger. For de yngste er det en oplevelse i sig selv at se kendinge som Naruto og Yu-Gi-Oh i en museumsmontre.

De ældste kan blive klogere på mangaens baggrund eller nyde de mere udfordrende nye japanske kunstnere.

Der lægges blidt ud med en indgående forklaring af de forskellige japanske ord, der er nyttige at kende, når man vil forstå manga. Inden man træder ind i selve udstillingen ved man således, at 'shonen manga' er manga rette mod drenge, mens 'shonen ai' er manga, derimod bliver læst af piger og kvinder, men handler om kærlighed mellem fyre.

Flere prominente manga-serier fået deres egen store montre i den store udstillingssal. Så en ægte otaku kan stå og savle over originale tegninger og celluloid-billeder fra klassikere som Akira og Princess Mononoke. Men man kan godt blive lidt skuffet over at se, i hvor høj grad museet har prioriteret kendte serier, der er i handlen i Danmark. Efter at have læst den introducerende planche kunne man godt tænke sig at se eksempler på den mere fremmedartede manga, som den førnævnte shonen ai. Det mest anderledes er montren med erotisk manga rettet mod mænd, men her er attraktionen snarere at se, hvordan de andre besøgende reagerer.

Hvis man lige har svunget sig op til at acceptere, at tegneserier også kan være kunst, bliver man i næste udstillingsrum mindet om, hvordan 'rigtig' moderne kunst ser ud. I stedet for egentlig manga er der her udstillet værker inspireret af mangaens udtryk. Der er imponerende men urovækkende malerier af Kumi Machida, en videoinstallation af Tabaimo man ikke må snyde sig selv for og en installation Kenji Yanobe, der kan gøre én klogere på, hvordan det er at bo i et land, der er blevet ramt af en atombombe. Kumi Machida benytter visuelle træk fra mangaen i hendes ildevarslende metamorfoser. Det er interessant at sammenligne et af hendes malerier af mennesker med små abnormiteter med et af billederne fra Akira, hvor karakteren Tetsuos krop vokser ud af kontrol. Her ser man hvor fantastiske billeder mangaen kan skabe, men også hvad kunsten kan, når det enkelte billede ikke er bundet til en fortælling eller skal sælge næste bind i serien.

Der er generelt gjort et stort arbejde med at formidle det store materiale på udstillingen. Alt er meget pædagogisk forklaret, intet er blot hængt op på en hvid væg og de forskellige tråde er klart adskilte. I det sidste afsnit er det fortidens japanske billeder man kan lade sig fascineres af. Hvis man er kommet for at se hæsblæsende billeder, skal man alligevel ikke lade det dæmpede lys og det gamle papir afskrække én. Har man set Hayao Miyazakis tegnefilm som den populære Chihiro og Heksene er det interessant at sammenligne med tegninger af såkaldte dæmonoptog fra det 19. århundrede.

Har man ikke fået nok japansk populærkultur denne gang kan man nå et computerspil på vejen ud eller tage et mangahæfte sponsoreret af forlaget Carlsen med hjem. Det har sin charme at se Nintendos Legend of Zelda: Twilight Princess i Louisianas lokaler og museet har måske åbnet ballet for en udstilling af computerspil engang? Gerne, hvis den bliver lige så godt kurateret som Manga!

Billeder: Tezuka Osamu: "Tetsuwan Atomu (Astro Boy)", 1963
Kenji Yanobe: "Biografen i skoven" (videokunst) , 2004 (Foto: Seiji Toyonaga, Courtesy: Yamamoto Gendai)
og
Utagawa Kuniyoshi: "Mitsukuni bekæmper skeletspøgelse", 1845

Tid & sted:
8.10 2008 - 8.2.2009
Louisiana Museum of Modern Art
Gl. Strandvej 13
3050 Humlebæk