Flere nyheder

 
Litteratur
Den som elsker noget andet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den som elsker noget andet
Fre. 31. okt. 2008


En psykologisk krimi af bedste slags fra den norske forfatter Karin Fossums hånd har set dagens lys. Fundet af en misbrugt lille dreng udenfor en lille norsk by betyder ikke kun et ændret liv for hans familie, men også for mange mennesker i familiens nærhed. En rammende fortælling i sine beskrivelser af mennesker og deres indbyrdes relationer.


Endnu engang kommer kriminalinspektør Konrad Sejer på arbejde, da liget af den 8-årige Jonas August bliver fundet i en afsidesliggende skov af et ægtepar på søndagstur. Han er blevet seksuelt misbrugt, og snart forsvinder endnu en dreng; den overvægtige Edwin. Er der en sammenhæng, og hvilken? Bogen følger sagernes forløb fra forskellige synsvinkler; kriminalinspektør Sejer og betjenten Jacob Skarre, Kristine - kvinden der finder Jonas sammen med sin mand Reinhardt -, den homoseksuelle skolelærer Alex, eneboeren og særlingen Wilfred og drengenes mødre.

Karin Fossum er en fantastisk fortæller. I denne historie tager hun, mens begivenhederne rulles ud, et kontroversielt emne som pædofili op og beskriver det på en tør og nøgtern måde i samtalerne mellem kriminalinspektør Sejer og betjent Skarre, så man ikke kun forarges, men også undres og ynkes.

Alligevel, sagde Skarre, - chancen for at han selv har været udsat for overgreb, er stor. Op imod halvfjerds procent. Han burde måske have behandling i stedet for fordømmelse .. Men hvor nemt er det at gå i terapi og sige, hjælp mig, jeg tænder på småbørn? - Nej, det er nok ikke nemt. Men livet er ikke nemt for nogen.

Parret Kristine og Reinhardt følges intenst, da fundet af Jonas ryster op i deres følelser til hinanden og deres forskellige forventninger til livet. Meget hurtigt føler man en intens afsky for Reinhardt. Han virker langt mere afstumpet og modbydelig end selv den pædofile overgrebsmand. Kristines savn og hendes livskrise bliver en central del af bogens handling om end perifer for selve historien om Jonas og Edwin.

Karin Fossum har en kedelig forsmag for åbne slutninger, som man som læser nogen gange kan føle som dybt frustrerende. Men selvom denne bog ikke har en decideret lukket slutning, så lader den i det mindste ikke én tilbage som et stort spørgsmålstegn. Stort plus for det!

Med sine evner til beskrivelse af mennesker og sin store menneskelige indsigt, formår Karin Fossum at skabe en historie, der fanger og tryllebinder. Allerede fra første afsnit er man dybt optaget af de indbyrdes relationer og de mærkelige skæbner. Den bedste anmeldelse herfra - en super bog, der både rummer spænding, gys, undren, forståelse og frustration.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Karin Fossum: Den som elsker noget andet
Forlag: Gyldendal
Sider: 208
ISBN: 978-8702-064667