Flere nyheder

 
Litteratur
Derek Walcott: Omeros

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Derek Walcott: Omeros
Man. 17. nov. 2008

Derek Walcotts hovedværk, det episk-lyriske "Omeros" er et overvældende og dybt imponerende bud på, hvilke muligheder den lyriske genre byder på for den ambitiøse moderne digter. Politik, tragik, hverdag og mytologi, værket favner det hele og står som et egenrådigt vibrerende momument over vor turbulente nutid.

Der er bred enighed om, at det var det episke digt Omeros, der fik vægtskålen til at tippe i Derek Walcotts favør, så han velfortjent kunne modtage Nobelprisen i 1992, to år efter værkets udgivelse.

Der har siden slut-70'erne været en væsentlig akademisk opmærksomhed overfor tidligere koloniers bestræbelser på at behandle deres diskontinuerte historieforløb i æstetiske former, og interessen har i særdeleshed koncentreret sig om sprogets og historiefortællingens rolle i formuleringen af det postkoloniale samfunds selvforståelse.

Derek Walcotts Omeros kunne uden problemer udgøre modeltekst for et helt semesters undervisning i postkoloniale teoridannelser, hyperkomplekst og mangefacetteret som dette værk er. Kolonialismens voldelige opbremsning af et samfunds egen kontinuerte historie og kulturelle vækst modsvares hos Walcott af en åben tidslighed, der lader Achilleus optræde som en nulevende beboer på Saint Lucia, men uden at afmontere forbindelsen til Homers snarrådige helt. En uhyre kompleks tidslighed møder læseren, der trækkes ind i dette åbne univers, der på én gang er komplet æstetisk og fuldbyrdet politisk af Walcotts helt suveræne flair for strofer, der - hver og en (!) - vibrerer af præcise sansninger og overlegent sprogligt mesterskab.

Og hvor læseren ved første bekendtskab lader sig overvælde af bogens suggestive detaljeopmærksomhed, skimtes der ved nærmere bekendtskab en større arkitektonisk ambition i romanens komposition, som trækker knaldhårdt på en revitalisering og hybridisering af det mytologiske arvegods, der skvulper rundt i det moderne som et herreløst fartøj.

Det har ikke været en let opgave for Jon Høyer at oversætte dette værk, men hatten af for den jætteindsats, han har leveret, for vel anes der klanglige forskelle mellem Walcotts engelske original og Høyers fordanskning, men bogen fungerer fremragende, og mere kan man næppe forlange.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Derek Walcott: Omeros
Forlag: Gyldendal
Sider: 328
ISBN: 978-87-02-06233-5