Flere nyheder

 
Litteratur
Philip Roth: Exit genfærd

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Philip Roth: Exit genfærd
Fre. 21. nov. 2008

Efter mere end et årti i selvvalgt eksil vender Philip Roths alter ego, forfatteren Nathan Zuckerman, tilbage til New York og sit tidligere liv i romanen "Exit genfærd". I denne danske oversættelse af den formodede afslutning på romanserien udforsker Roth igen på uovertruffen vis menneskelig psykologi, begær og skrøbelighed.

Første gang, læsere blev introduceret til Nathan Zuckerman, var i 1979, da Roth udgav romanen The Ghost Writer (på dansk Forfatterspire). Dengang så Zuckerman tilbage på sine unge dage og sine møder med sit idol, forfatteren E.I. Lonoff. Gennem Roths karriere har Zuckerman været en slags alter ego; han har været hovedperson og/eller fortæller i otte romaner før Exit genfærd, hvor han nu igen dukker op. De sidste 11 år har den nu 71-årige Zuckerman levet i en lille hytte i New England, afskåret fra verdensbegivenheder og med minimal kontakt til andre mennesker. Lokket af løftet om lindring af den inkontinens, han plages af siden en operation for prostatakræft, rejser han tilbage til New York for at få foretaget et mindre kirurgisk indgreb.

Romanen udspiller sig i løbet af et par dage, hvor Zuckerman helt spontant beslutter at bytte bolig med et ungt forfatterpar, Billy Davidoff og Jamie Logan, der ønsker at forlade New York efter 11. september. Zuckerman forlod selv New York efter flere vrede, antisemitiske hadebreve begyndte at dukke op i posten. Tilbage i New York møder han Lonoffs elsker Amy Bellette, og mødet sætter gang i minderne. Han indvilliger i at mødes med en ung journalist, Richard Kliman, der forsøger at forfatte en biografi om Lonoff, som skal afsløre den meget private forfatters store hemmelighed, en idé hverken Bellette eller Zuckerman er meget for.

Zuckerman, der har levet i selvvalgt, produktiv ensomhed i over et årti, kastes tilbage til hvad der synes at være et helt andet liv. Efter den lange isolation begynder han at forelske sig i Jamie Logan. Da han ikke længere ville kunne forføre den unge, smukke, men overfladiske kvinde, skriver Zuckerman skuespillet Ham og Hende, baseret på fiktive samtaler mellem sig selv og Jamie, hvorigennem han udlever sine fantasier. Disse samtaler udgør et meget interessant stilistisk brud med romanen som form, og viser igen, at Roth er en af USA's bedste forfattere. I de tidligere romaner er Zuckerman for det meste en tilskuer og kronikør, der gennem fintvævede fortællinger kommenterer på samfundet og den menneskelige psyke, men i Exit genfærd træder Zuckerman i forgrunden og kommenterer på sin egen psyke og menneskelighed. Med en inkontinent, impotent hovedperson i 70'erne, der absolut ikke falder ind i rollen som helt, formår Roth at skabe en fin afslutning på Zuckerman-krøniken.

Denne roman fungerer som en slags coda til Roths romanserie om Nathan Zuckerman. Selvom romanen afslutter denne serie, kan den sagtens læses uden i forvejen at have kendskab til Roths værker. Romanen er i sig selv et helstøbt værk, der viser Roths talent for at skildre menneskelighed i alle afskygninger. Selvom romanen ikke helt udviser den samme kvalitet som Roths tidligere værker, kan den varmt anbefales.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Philip Roth: Exit genfærd
Forlag: Gyldendal
Sider: 278
ISBN:9-788702-067118