Flere nyheder

 
Litteratur
Dansk kunst i det 20. århundrede

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dansk kunst i det 20. århundrede
Fre. 19. dec. 2008

Michael Wivel har gennem sine bøger om bl.a. Trampedach, Larsen Stevns, Carl Henning-Pedersen og Per Kirkeby markeret sig som en af de stærkeste formidlere af dansk kunst, så forventningerne er store til dette nye værk, der sætter sig det ambitiøse mål at levere fortællingen om dansk kunst i det 20. århundrede.

Og forventningerne indfries, lad det stå klart med det samme. Bogen er et nærmest uudtømmeligt reservoir af betragtninger over de danske kunstnere, der i billede og skulptur har formgivet det besynderlige tyvende århundrede for de kunstoptagede danskere.

Et af de sidste billeder Wivel læser, er Per Kirkebys Plafondmaleri fra 2006, der med sine stærke referencer tilbage til den Van Gogh'ske vildskab i farve og strøg, på underfundig vis peger tilbage på de - primært franske - påvirkninger, der gav sig udslag i nye lysfortolkninger hos opmærksomme hjemlige fin-de-siecle kustnere som Hammershøi, Willumsen, Philipsen og Hartman.

Og hos disse starter Wivels store fortælling, hos en række særprægede visionære kunstnere, der i det sene 19. og tidlige 20. århundede frembragte værker, der forrykkede perspektivet dramatisk for de kommende generationer af kunstnere.

Således understreges også dette værks ambitiøse udfoldning af det tyvende århundredes hjemlige kunst som en sporing af påvirkninger og kontinuitet snarere end brud og oprør, skrevet i en gennemført velformuleret tone, der rummer både det akademiske overblik over traditionen samt den egensindige tolknings velgørende polemik.

Man må tage hatten af for Wivels formidlingsevne. Bøger om kunst har en tendens til at være enten for akademisk-tunge i deres sprogbrug eller - endnu værre - at strejfe overfladisk hen over værkernes kompleksitet for at kunne trække overskuelige linjer fra periode til periode. Og selv om polemikerne kan finde masser at være uenige i hos Wivel, skal der ikke herske tvivl om, at han har begået et værk, der er en sproglig nydelse og fremskriver nye facetter af værker, man troede, man kendte.

Billedsiden er ligeledes imponerende og uhyre veldisponeret, det er lykkes at give plads til, at læseren kan forlade teksten og synke ind i billederne, hvilket gør bogen til en sand lystvandring for øje og tanke.

Enhver læser vil både støde på velkendte værkere og kunstnere, men man støder også uvægerligt på "sorte huller", og her står bogen virkelig stærkt, for denne anmelder var det en sand fornøjelse at læse om Kirsten Ortweds første udstilling i 1976, fremstillet skarpt og vedkommende med en righoldighed af sansninger, der får denne episode til at fremstå levende og vedkommende, og den klare forbindelse til hendes senere skulpturer fremdrages naturligvis også.

Det er dette overskud af fortælleglæde, præcision og godt gammeldags overblik, der bærer Wivels bog, og enhver med interesse for kunst vil føle sig i godt og inspirerende selskab med dette kunsthistoriske hovedværk.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Michael Wivel: Dansk Kunst i det 20. århundrede
Forlag: Gyldendal
Sider: 965
Udgivelsesdato: 01-12-2008
ISBN: 978-87-02-02985-7