Flere nyheder

 
Teater
The Playboy of the Western World

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
The Playboy of the Western World
Ons. 7. jan. 2009

Da John Millington Synges "The Playboy of the Western World" havde premiere i 1907, førte det til dødstrusler og optøjer, og denne aura af skandale hænger stadig ved stykket. Desværre er Skuespilhusets nyopsætning ufarlig, og på trods af enkelte virkelig gode præsentationer er det overordnede indtryk af både stykket og hovedrollerne lidt tyndt.

The Playboy of the Western World
handler om den unge Christy Mahon, en flygtning, der lander i den lille irske by Mayo, hvor han modtages som en helt, da han afslører, han har slået sin far ihjel. Pigerne flokkes om ham, og han forelsker sig i den viltre Pegeen, der skal giftes med den ærbare kryster, Shawn.

Desværre bliver satiren for tynd og romantikken for ulidenskabelig i denne opsætning. Hverken Mikkel Arndt eller Julie Agnete Vang Christensen virker overbevisende som hhv. genert pralhals og kærlig rappenskralde, og det slår ikke gnister mellem dem, når de står på scenen sammen. Heller ikke Shawn efterlader det store indtryk, selvom der er et stort komisk potentiale i hans ufarlige jalousi.

Morsomme er derimod de to drukmåse, pubejeren Michael James og stamkunden Philly, spillet af hhv. Morten Suurballe og Ole Ernst. Også Anders Hove gør det godt i rollen som en besværlig og højst uventet gæst i den lille by. Det er dog især Benedikte Hansen, der i sin fortolkning af enkefru Quin løfter stykket. Hun er en ægte femme fatale, næsten for smuk og forførende til rollen og intelligent nok til at vide, hvornår det bedst kan betale sig for hende at skifte side.

Derudover befinder der sig en meget vigtig mand lige ved siden af scenen, musikeren Pete Livingstone, som på aldeles glimrende vis ledsager stykket, når skuespillerne beder om det. Fra tid til anden bryder skuespillerne ud i sang, og det skaber både leben og atmosfære på scenen. Især er det en fornøjelse at se Morten Suurballe hopse rundt til en af sangene.

Pete Livingstones egen sang er også med til at give stykket det irske præg, man lidt kan savne i en dansk oversættelse, der af gode grunde må give afkald på den særlige irske dialekt, som findes i Synges tekst.

Forestillingen varer 2 timer og 20 minutter inklusiv pause.

Det Kongelige Teater, Skuespilhuset: The Playboy of the Western World

Foto: Christian Gravesen

Se spilletider