Flere nyheder

 
Teater
Teaterkoncert: Tom Waits

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Teaterkoncert: Tom Waits
Fre. 23. jan. 2009

I sin genre er "Teaterkoncert med sange af Tom Waits" mindre showpræget, mere fragmenteret og langt mere teksttro, end det århusianske publikum hidtil har været vant til. Forestillingen kan mest af alt betegnes som en moderne kabaret, der lever højt på forlægget og på skuespillernes store musikalitet.

Et barsk og bizart kælderrum udgør scenen for aftenens forestilling. Man føler sig hensat til en levende Film Noir, hvor alt er holdt i de triste og gråsorte nuancer, der kendetegner den skumle og skæve side af eksistensen. Kun de knaldrøde miniatureklaverer lyser op i den trøstesløse atmosfære. Klavererne er placeret, så de danner en trappeopsats fra kælderen op til overfladen. Havde karaktererne taget trinene opad, kunne man let tro, at de ville træde ud på en hvilken som helst gade i Minneapolis. Men disse mennesker går ingen steder. De bliver på bunden.

Klædt i lurvede smokings og androgyne outfits leverer skuespillerne én for én hver deres version af Tom Waits' univers. Såvel sangen som indlevelsen mestrer de alle. Det er et stærkt hold, der til sommer forlader Århus Teaters Skuespillerskole.

Efter de mange indledende solopræstationer frygter man, at resten af teaterkoncerten vil blive lidt for forudsigelig, sentimental og ikke mindst præstationsorienteret. Samtlige syv skuespillerne skal selvfølgelig tilgodeses, men derfor behøver de vel ikke alle på omgang stå forrest i rampelyset som i en anden skolemusical?

Midtvejs letter stemningen, da hånddukker, masker og en lettere omtåget pianist gør deres entré. Her bliver Tom Waits' tekster dramatiseret på original vis - og dét på en underfundig og meget morsom måde.

Derefter vender forestillingen tilbage til de solistiske momenter, hvor ophavsmandens univers udfoldes - men desværre ikke udfordres tilstrækkeligt. Teaterkoncerter kan i bedste fald give publikum et nyt og anderledes syn på komponistens verdensbillede - det formår denne opsætning kun momentvis.

Når det er sagt, så imponeres man over skuespillernes mangesidede talenter. Der bliver spillet på trommer og trompet, på bøtter og på banjo - og ingen falder igennem, når det kommer til sangstemmer. Intet under, at Århus Teater valgte netop dette hold til at opføre en teaterkoncert som afgangsforestilling. Samtlige syv er kort og godt bundmusikalske og en ren fornøjelse at opleve.

Tilbage er kun at sige, at hvis man endnu ikke er fan af Tom Waits, så bliver man det efter denne teaterkoncert.

Bare ærgerligt, at samtlige forestillinger - fortjent - er udsolgt.

Foto: Jan Jul

Århus Teater, Studio: Teaterkoncert med sange af Tom Waits

Se spilletider