Flere nyheder

 
Film
Twílight

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Twílight
Fre. 6. feb. 2009

"Twilight" er en kærlighedsroman om en teenagepige og en vampyr skrevet af den amerikanske mormon Stephanie Meyer. Den udkom i 2005 og har siden fået tre efterfølgere. Nu er den første bog om den 17-årige Isabella Swan og hendes vampyrkæreste Edward Cullen blevet filmatiseret. Men der ikke meget bid i vampyrfortællingen.

Filmen Twilight handler om teenageren Isabella, som flytter til den kolde, regnfulde stat Washington. Hun går i skole i den lille by Forks, hvor hun møder mange smilende teenagere - men den, der tiltrækker hendes opmærksomhed og vinder hendes hjerte er den mystiske Edward Cullen. Han viser sig at være vampyr ligesom resten af sin familie - Dr. og Mrs. Cullen og de fire søskende. Men det er en god vampyrfamilie, som praktiserer afholdenhedens disciplin, og derfor ikke drikker menneskeblod. Filmen igennem kæmper den gode Edward for at holde sig i skindet, selvom han er mere tiltrukket af Isabellas bankende hjerte end af noget andet menneskes blod. Familien er ikke de eneste vampyrer i landsbyen - men desværre for indbyggerne, er det kun de cullenske vampyrer, som har valgt vegetarvejen.

En vampyr, som kæmper med at overholde etiske grænser er set før. I Neil Jordans En vampyrs bekendelser fra 1994 blev lige præcis denne konflikt personificeret af Brad Pitt og Tom Cruise som henholdsvis samvittighedsfuld og samvittighedsløs bloddrikker. En vampyrhistorie med noget med kød på. Det har altid været meget effektivt at berette om almenmenneskelige problemstillinger via overnaturlige eller på anden måde ikke-menneskelige universer. Nu hvor Harry Potter har en del år på bagen, er mange biografgængere uden tvivl klar til ungdomsuniverset i Twilight, som instruktøren Catherine Hardwicke har overført til det store lærred. Og det vil glæde mange at se Robert Pattinson, som spillede Cedric Diggory i det potterske univers, i rollen som den godhjertede vampyr. Den mere muntre parallelverden beboet af troldmænd har nu fået en arvtager i form af et parallelunivers med vampyrer.

Desværre har Twilight et langsomt fortælletempo, mens der desperat forsøges at tilbyde seeren dybe tanker om uopnåelig kærlighed. Det bliver ikke til mere end nogen i forvejen godt slidte klichéer om, at kærligheden ikke er nem at have med at gøre. Selvom filmen med sit smukke billedsprog er bedre end så mange andre amerikanske ungdomsfilm, taler den stadig ned til sit teenagepublikum. Og det kan undre, at man i et univers, hvor alting er muligt, fordi almindelige naturlove som tyngdekraft, liv og død er ophævede, stadig skal trækkes med så konservativ en holdning til ungdomskærlighed. Twilight, som varer 118 minutter - det er næsten to timer - er én lang løftet pegefinger. Den mormonske holdning til seksuel afholdenhed gennemsyrer hele fortællingen, og den puritanske vampyrfamilie resulterer i en tandløs kærlighedshistorie for unge. En enkelt dans, et kys på panden og en masse tårer er, hvad den unge vampyr har at gøre godt med, da hans handlinger ellers vil få fatale konsekvenser. Vampyrerne skal lære at undertrykke, hvem de i virkeligheden er. Den smertefulde selvudslettelsesprædiken vil fortsætte, da historien lægger op til mange flere film - helt uden at give denne anmelder blod på tanden.

Det eneste spiselige er de to unge hovedrollers udmærkede præstationer trods det trivielle manuskript sammen med Catherine Hardwickes mange smukke billeder af den Twin Peak'ske natur i tusmørket.

Foto: Nordisk Film

Se spilletider

Se film-info