Flere nyheder

 
Film
The Battle of Red Cliff

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
The Battle of Red Cliff
Fre. 20. feb. 2009

Den dyreste kinesiske filmproduktion nogensinde, The Battle of Red Cliff, rammer nu de danske biografer med hårdtslående visuelle effekter. Hollywood-instruktøren John Woo er vendt tilbage til Hong Kong med et budget på 80 mio. $. Ud af det er kommet en række fantastisk koreograferede kampscener og eksplosioner. Men det havde klædt filmen at gå tættere ind på de kampklare hovedpersoner.

The Battle of Red Cliff foregår i det kinesiske kejserdømme under Han-dynastiet, nærmere bestemt år 208. Den magtbegærlige og usympatiske premierminister Cao Cao overtaler den unge og angste kejser til at bekrige kongeriget Xu i den vestlige del af landet. Xu er ledet af Liu Bei og sammen med tapre allierede tages kampen op med Cao Caos gigantiske hær af fodfolk og skibe. Det afgørende slag skal kæmpes ved 'De røde klipper'.

Egentlig er der et vældigt persongalleri i fortællingen om denne krig. Filmen er inspireret af Beretningen om de tre kongedømmer skrevet af Luo Guanzhong - et episk værk fra 1200-tallet, som regnes blandt de største klassiske romaner i kinesisk litteratur. Som hos Vergil og Homer er der masser af melodrama; Zhou Yu - en af de tapre allierede - har en hustru, som er den smukkeste kvinde i verden og datter af Cao Caos gamle ven. Den svage kejser er Liu Beis nevø. Der dannes alliancer på kryds og tværs bl.a. med den unge Sun Quan, hvis smukke søster klæder sig ud som en af Cao Caos soldater, og kan på den måde agere spion.

Men i filmatiseringen får melodramaet ikke lov at fylde lige så meget som det bør i et episk drama. Det viger pladsen for en masse imponerende stunts og special effects. Og det er synd. De mange visuelt perfekte kampscener og de noget færre men meget smukke naturbilleder, kommer til at virke en smule ligegyldige, når vi ikke kender hovedpersonerne særlig godt. Man får ikke nogen egentlig forklaring på hvorfor kejseren ikke bør samle de forskellige kongeriger. Det hele lægges over på Cao Caos usympatiske skuldre, som skal være årsagen til, at seeren holder med Liu Bei. Der er heller ikke megen kærlighed i forholdet mellem Zhou Yu og hans smukke hustru. Det konstateres blot at de elsker hinanden, men man får ikke lov at mærke kærlighedens bånd, hvilket gør Cao Caos ønske om at besidde hende noget tamt.

De entydigt gode og entydigt onde mennesker kæmper for en sag, som seeren ikke er indviet i. Det gør dog ikke effekterne, kulisserne og kostumerne mindre imponerende. For de er imponerende. Men melodrama, mod, kærlighed, hævn og retfærdighed er og bliver de vigtigste ingredienser i et storladent episk drama. Det eneste der serveres her er handlekraftige personer i en semi-handling pakket ind i sublim action.

Derfor bliver det til tre stjerner til The Battle of Red Cliff; én stjerne til krigskoreografien, de 300 heste og over 1000 statister; én stjerne til de historiske kostumer og kulisser; og en kæmpestor stjerne fordi Woo benytter sig elegant af både den øst- og vestlige actiontradtion og fordi hele verden har godt af at stifte bekendtskab med klassiske, kinesiske fortællinger.

Foto: Nordisk film

Se spilletider

Se film-info