Flere nyheder

 
Film
Fredag den 13

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fredag den 13
Fre. 13. feb. 2009

Der er liv i den gamle gyserserie igen! Jason Voorhees med ishockeymasken og myterne om lejrskolen ved Chrystal Lake er genopståede; "Fredag den 13."-filmene har fået endnu en splattet efterfølger. Filmen er ren guf for den trofaste fanskare af Jason, som har fulgt ham siden 1980. Nye seere kan med fordel begynde her.

En gruppe feststemte unge er taget på telttur i nærheden af en forladt og forfalden lejrskole ved Chrystal Lake. En af de unge kender en vandrehistorie om lige præcis denne sø og denne lejrskole. Historien handler om de unge lejrskolelærere, som ikke var i stand til at redde et af børnene fra at drukne. Den druknede drengs mor hævner sig ved at myrde de unge ansatte i lejren. Men drengen mistede ikke livet i søen, og efter ønske fra moren fortsætter han hendes ærinde, "Kill for mommy". Ingen af de tilhørende rundt om bålet tager vandrehistorien alvorligt og vælger i stedet at tilbringe aftenen to og to eller på enmandshånd i den mørke skov.

Så langt så godt. Denne type film plejer at være meget forudsigelig. Efter de første 10 minutter, som er beskrevet ovenfor, plejer denne anmelder at have regnet ud præcis hvordan den kommende halvanden time ser ud. Glæden ved at se filmen færdig består i at få tesen bekræftet, mens de mange chokeffekter rejser nakkehårene gang på gang. Sådan var det ikke med den nye Fredag den 13. Dog med undtagelse af de mange gys, som absolut er til stede med tilpas ujævne mellemrum. De beskrevne 10 minutter efterfølges af et twist, som ikke bør ødelægges for biografgængeren af for mange afsløringer.

Fredag den 13. hører til i en underkategori af gyserfilmen, som kaldes slasher. De første slasherfilm så dagens lys i midten af 1970erne og bar titlerne Black Christmas, Halloween og The Texas Chainsaw Massacre. I 1980erne fik genren et boom - ikke mindst pga. den første Fredag den 13., som ramte biograferne i 1980. Udover den monstrøse morder handler filmene om piger og drenge i slutningen af teenageårene eller starten af tyverne. De unge er som regel taget på weekend i naturen eller er af andre årsager væk fra civilisationen, hvor de eksperimenterer med rusmidler og sex. Ofte er de, der eksperimenterer mest de første, som bliver slået ihjel. Morderen er en outsider af få eller ingen ord, som alene med sit udseende skræmmer de unge fra vid og sans. Våbnene er ofte gammelt rustent værktøj, som ikke var designet til at dræbe med, hvilket gør mordene meget smertefulde og langsomme med meget store blodtab.

Slasher er en genre, som fra starten blev regnet for at være en vulgær bastardefterfølger til gyserfilmen. Men efter 35 år fortjener den at blive taget seriøst. Det sidste nye skud på denne blodige stamme lægger sig solidt op af rødderne fra '70erne og '80erne, samler op på de elementer, der er blevet tilføjet genren undervejs og byder på nye trends, som vi højst sandsynligt vil komme til at se mere til. Skuespil, effekter, fotografering og lydspor er af solid kvalitet, og historien er gennemtænkt fra start til slut.

Jason er tilbage..

Se spilletider

Se film-info