Flere nyheder

 
Litteratur
Heibergs store dessertcirkus

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Heibergs store dessertcirkus
Tor. 5. mar. 2009

Er du til søde sirupper, beundringsværdige bisquits og kunstfærdige kager? Hvis ja, så er "Heibergs store dessertcirkus" svaret på dine drømme. Indhyllet i lyserødt omslag og med fotos, der får tænderne til at løbe i vand, er chokoladefanatikeren Morten Heibergs to populære dessertbøger nu samlet i én revideret udgave.

Heibergs store dessertcirkus er, som navnet antyder, en kogebog udelukkende med søde sager. Her er noget for enhver smag. I hvert fald hvis man kan lide chokolade. Det er ingen hemmelighed, at Morten Heiberg, som er forfatter til bogen - og manden bag succesvirksomheden Heibergs Dessertcirkus - er pjattet med chokolade.

Bogens første del kunne for så vidt også have heddet En chokoholics bekendelser. Heiberg er meget glad for chokolade. Og han har derfor tilegnet et langt kapitel til chokoladens historie. Men heldigvis er dette også gjort med en god portion humor og selvironi. Han er godt klar over, at hans forhold til chokolade er en anelse fanatisk. Men på den anden side viger han heller ikke tilbage for at lovprise chokoladens gavnlige virkning. Som f.eks., at indtagelse af mørk chokolade muligvis giver kvinder fastere bryster... Den lader vi vist bare stå her til eftertanke.

Dessertdiktator - på den gode måde.
Morten Heiberg er generelt en mand, der brænder for sit fag. Derfor er denne bog heller ikke lavet til dem, som gerne vil følge en opskrift lidt på slump. Hvis man vil bruge en kogebog som inspiration til egen videreudvikling af retter, så skal det ikke være denne. Heiberg dikterer nøjagtighed. Hans opskrifter er lavet for at blive fulgt. Det gælder både, hvad angår mængde, temperaturer og metoder.

Til tider kan dette virke, som om Morten Heiberg er en desserternes diktator, men manden ved jo, hvad han taler om. Han har ikke opbygget sit Dessertcirkus uden talent og faglig dygtighed. Han er en af de absolut bedste på sit felt. Og har man først overgivet sig og fulgt én af hans opskrifter til punkt og prikke - med termometer og den korrekte chokoladetype - så vil man også opdage, at det var hele ulejligheden værd. Der er her tale om himmelske desserter!

Brug altid en savtakket kniv...
Rent praktisk er Heibergs store dessertcirkus bygget ret traditionelt op. Bogen indledes med et par kapitler om råvarer (20 af de i alt 30 sider omhandler chokolade), dernæst lidt køkkentips (inkl. syv ekstra sider om brug af chokolade) og så kommer opskrifterne: Her er kager, is og mousser, souffleer, supper og søde drikke. Her er alt godt fra dessertkøkkenet. Alle opskrifter er markeret med sværhedsgrad fra "til at gå til" til "temmelig vanskelig" Disse angivelser skal tages alvorligt. Man skal nok ikke lige starte med at kaste sig ud i at lave Morten Heibergs signaturdessert "Chokoladepyramide" som det allerførste. Heller ikke selvom den ser uforskammet lækker ud på billedet.

Alt i alt er Heibergs store dessertcirkus en særdeles appetitlig og anvendelig bog. Skal man fremhæve et enkelt mindre irritationsmoment, så er det gentagelser. "Brug altid en savtakket kniv, når du hakker chokolade, den griber bedre i chokoladen, og det er lettere at hakke chokoladen meget fint". Ordret sådan står det både to gange i indledningen og efter adskillige opskrifter, hvor chokolade indgår. Personligt forstod jeg godt tippet første gang, men fair nok. Det er faktisk nemmere med en savtakket kniv, så jeg lover hermed aldrig at hakke chokolade med andet!

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Morten Heiberg: Heibergs store dessertcirkus
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Omfang: 281 sider
ISBN: 978-87-11-43267-9