Flere nyheder

 
Film
Fast & Furious

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fast & Furious
Fre. 3. apr. 2009



Med Vin Diesel kan man være sikker på, at der er masser af stunts, og at de er gode - man kan også være sikker på, at skuespillet ikke er det. "Fast & Furious" flasher 250 amerikanske, europæiske og japanske racerbiler, masser af hårdt pumpede overarme og ligeså hårdt pumpede silikonebryster. Plottet er til gengæld mindre potent.

Fast & Furious er den fjerde i en filmserie fuld af hurtige biler og de frygtløse mænd, som kører dem. Ligesom i den første The Fast & The Furious spiller Vin Diesel den kriminelle Dominic "Dom" Toretto og Paul Walker er politimanden Brian O'Conner. Otte år er gået, hvor Dom har levet i skjul i Sydamerika - selvfølgelig ikke uden at benytte sig af sit talent for racerkørsel til at lave små kup. Pga. et dødsfald rejser han tilbage til USA som den retfærdige hævner. Efter en uundgåelig konfrontation med politiagenten O'Conner, som i sin tid lod Dom gå, indser de, at de må stå sammen for at få ram på de rigtige. Og så kan filmens racerkørsel for alvor komme op i gear.

Der er ALT for mange one-liners, som når Dom skal beskrive sin drømmekvinde med ordene "20% angel 80 % devil". Og når O'Conner ignorer sin GPS og med dødsforagt kører udover niveauforskelle i vejene lige efter han har sagt "short cut". Fast & Furious hører til i en genre fuld af klichéer, som f.eks. at helten kan skydes i skulderen og være lige så upåvirket af det som en terminator. Men det havde klædt filmen at lade bare en lille smule selvironi finde vej ind i det ultrahårde macho-univers. Ligesom det også ville blive hilst velkomment af undertegnede, hvis manuskriptforfatteren Chris Morgan havde skrottet nogle af ufatteligt mange smarte punch lines, som der er gået inflation i i løbet de sidste 20 års actionfilm.

Filmens to helte er en professionel forbryder og en kriminel politimand. Det kan godt være, at de befinder sig på den forkerte side af loven, men de beder bordbøn, når kvinderne vil have det og kæmper mod kommunister og dyrplagere! F.eks. den onde Fenix, som har hammer og segl tatoveret på halsen og elsker at se hanekamp. På et tidspunkt udtaler Vin Diesels karakter sig på Guds vegne, når han i en gammel kirke siger til en bedende skurk "You aint forgiven" - du er ikke tilgivet. Der er ikke nogen tvivl om hvem, der er de gode og hvem, der er de onde blandt de forskellige bad boys. En hæsblæsende actionfilm med biljagter og store pistoler kan sagtens nuancere karaktererne - som seer vil man stadig holde med de gode, selvom de onde også portrætteres som hele mennesker. Det plejer kun at gøre en film mere interessant.

Man behøver ikke have forstand på biler for at se, at de alle sammen er flotte. Og blandt de platte replikker og middelmådige skuespilpræstationer - for Vin Diesels vedkommende ret dårlige skuespilpræstationer - vil de fleste nok kunne lade sig rive med af de imponerende biljagter med storladne stunts og flotte effekter. Det ganske udmærkede soundtrack med westcoast-hip hop, mexicanske guitarer og brummende motorer sætter stemningen og er med til at løfte de både de gode og knap så gode scener, filmen har at byde på.

Foto: United International Pictures

Se spilletider

Se film-info