Flere nyheder

 
Film
Monsters mod Aliens

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Monsters mod Aliens
Fre. 3. apr. 2009


Dreamworks har gjort det igen. "Monsters mod Aliens" lever op til forgængerne "Shrek" og "Madagascar". Der er sjove figurer, en god historie, udmærket soundtrack, masser af filmreferencer og punch lines, der rammer plet, alt sammen pakket ind i glimrende og meget detaljeret animation. Det er en film for alle monsterfilmfans - uanset alder.

Susan, en helt almindelig kvinde, bliver på sin bryllupsdag ramt af en plutoniumfyldt meteor, som er styrtet ned fra rummet. Hun føler sig lidt ør, får en meget synlig blå-grøn aura inden hun vokser til 15 meters højde og får kridhvidt hår. Den stakkels forvirrede Susan bliver indfanget af myndighederne og ført til et hemmeligt sted, hvor 4 meget forskellige monstre bliver overvåget under ledelse af general O.K. MacMission. Susan er først lidt ængstelig, men bliver hurtigt venner med sine medfanger: Fiskemanden Missing Link, som har været nedfrosset i tusindvis af år, slimklatten B.O.B., som er resultatet af et fødevareeksperiment, der ikke endte som planlagt, den gale videnskabsmand Dr. Kakerlak, som har splejset sin egen genmasse sammen med en kakerlaks og den 100 meter høje, radioaktivt bestrålede larve, Insektosaurus. De har alle hver deres skægge personlighed, som Susan falder for - og ikke mindst hver deres helt særlige evner, som bliver meget nyttige, da farer fra det ydre rum pludselig melder sig.

Farer fra det ydre rum er ikke noget nyt i filmens verden. I 1950erne udvikledes monsterfilmen og horrorfilmen fik en ny undergenre. I de næsten 60 passerende år har monsterfilmen haft et godt greb om publikum. Og Monsters mod Aliens er et anderledes skud på monsterstammen. Samtidig er det også en sjov og sød børnefilm, der bevæger sig indenfor for eventyrgenren. Den sammensmelter de to genrer. I et eventyr betragtes monsteret ikke som et overnaturligt væsen, men et naturligt væsen i en overnaturlig verden. Inden for monstergenren er det stikmodsat, fordi monsteret betragtes som et overnaturligt væsen, der af forskellige årsager befinder sig i den naturlige virkelighed, vi kender. I Monsters mod Aliens følger biografgængeren de spøjse monstre, relaterer til dem og er på ingen måder bange for dem. De er ligeså naturlige som fortryllede frøer og talende katte er det i eventyrets abstrakte verden. Samtidig udfolder historien sig på en meget virkelig del af kloden, San Francisco, hvor seeren oplever monstrene i aktion på den genkendelige Golden Gate Bridge og blandt skrigende mennesker i byens gader, som er meget realistiske i de animerede gengivelser.

Og så er der masser af girlpower i filmen. Den 15 meter høje Susan har en tydelig livline tilbage til Attack of the 50 Foot Woman fra 1958 og remaken fra 1993. Men der er meget mere saft og kraft i denne kæmpekvinde end hendes ældre medsøstre. Hun bruger sin styrke til at redde sig selv og mange andre og finder sig ikke i noget fra ekskæresten - hun er en kæmpestor Beatrix Kiddo (Kill Bill) i en sød og eventyrlig indpakning. Filmen er for alle, som efterlyser seje piger i børnefilm og film generelt. Den er også for dem, som elsker monsterfilm fra 1950erne og monsterfilm fra i dag. Og ikke mindst for alle, som godt kan lide en spændende historie med skægge figurer og venskaber på tværs af slim, fiskeskæl og følehorn.

Foto: United International Pictures

Se spilletider

Se film-info