Flere nyheder

 
Udstilling
Closer i Øksnehallen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Closer i Øksnehallen
Tor. 16. apr. 2009


Søren Solkjær Starbird viser fotografier af danske og internationale musikere i den overdådige udstilling "Closer". Nogle fotografier hjælper stjernerne højere op på piedestalen, mens andre tillader et kig ind bag facaden. Stjernestøvet spreder sig i ud i Øksnehallen, når der også bydes på koncerter og et generøst udbud af musikfilm. (Foto: Søren Solkær Starbird)

Søren Solkjær Starbirds billeder blev for alvor kendt herhjemme, da han i 2005 præsenterede bogen og udstillingen Beat City, hvor især hans parløb med The Raveonettes var i centrum. Closer byder på en del gensyn, og stilen har ikke ændret sig synderligt, men det hele er meget større, og udstillingen er en event i sig selv. Starbirds talent er stadig at komme tæt nok på nogle af verdens mest medievante mennesker til at få et snapshot med derfra, der viser en anden og ofte mere menneskelig side af idolet. Men der er stadig tale om idolportrætter. Fanges en kunstners sårbarhed eller ensomhed på filmen, er det altid den flatterende sårbarhed, vi får af se. Ellers var han næppe blevet mere populær i musikbranchen end en stylist, der får folk til at se kiksede ud.

Når man går igennem den enorme mængde billeder, kommer man i tvivl om, hvorvidt Solkjær laver fotokunst eller blot rigtig solidt håndværk. Hvis en fotograf skal kaldes en kunstner, skal vedkommende vel ikke blot have evnen til at få de rigtige motiver i kassen. Kunsten ligger vel også i at udvælge de rigtige fotos til ophængning i skoven af digitale billedfiler. Med over 300 fotos er Closer i overkanten, og da Solkjær til åbningen takkede Galleri V1 for at have hjulpet med udvælgelsen, kunne man påskønne hans ærlighed, men ikke hans kritiske sans for at sortere i materialet. Ophængningen virker også en tand for tilfældig.

Når det så er sagt, er udstillingen absolut en udflugt værd. Hvad den mangler som fotokunst, opvejer underholdningsværdien absolut for. Alene arbejdet med at genkende, hvem som er på billederne, kan man sagtens bruge en del tid på. I den forbindelse er det interessant at se, hvor effektiv Søren Solkjær Starbird er, når det gælder om at fotografere nye og mere ukendte bands. Hvor det med de udenlandske stjerner gælder om at trænge om bag imaget og facaden, så man kan se dem med friske øjne, formår Starbird med de mindre navne at bygge op og føje til. Udstillingen spænder vidt over meget opstillede og stylede fotos til mere rå skud. Men hvis der er et sted, det er muligt at finde kunstnerens tydelige fingeraftryk, er det i hans nivellerende effekt. Alle er Stjerner og på den måde lige store, om det er danske knægte fra Skive eller Tom Jones og Michael Stipe.

Foto fra åbningen af udstillingen: Christian S. Hansen

Tid & Sted
Closer
3.-26. april 2009
Øksnehallen
Halmtorvet 11
1700 Kbh. V

Se åbningstider