Flere nyheder

 
Litteratur
Leonard Cohen - et liv

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Leonard Cohen - et liv
Tor. 23. apr. 2009



Leonard Cohen, den canadiske digter og sanger fra Quebec med den dybe stemme, hvis dystre sange er blevet beskrevet som musik, man kunne skære pulsåren over til, er nu blevet grundigt biograferet af Ira Nadel. Bogen er spækket med informationer og detaljer, men mangler en humoristisk tone, fordi Hr. Nadel er for respektfuld over for sit emne.

Leonard Cohen, født 1934, er udgået fra det bedre jødiske borgerskab i Montreal, og der gøres grundigt rede for hans familiebaggrund, helt tilbage til hans oldefar, hvor der figurerer både forretningsmænd og rabbinere. Det fortælles, at Cohen som dreng sad sammen med sin bedstefar og læste Esajas Bog, som han var interesseret i på grund af poesien i det engelske frem for det hebraiske, og disse bibeltekster blev en varig inspiration for den senere sangskriver. Men Cohen skriver digte, før han skriver sange, og i 1949, da han er 15 år gammel, opdager han Lorca, og han har senere ironisk bemærket, at Lorca "ødelagde" hans liv med sin grublende vision og magtfulde poesi. Han får sin første digtsamling: Let Us Compare Mythologies udgivet i 1956, da han er 22 år.

Musikken spiller en rolle lige fra begyndelsen, og i de følgende år optræder han jævnligt med digtrecitationer, ofte med musikledsagelse og er i det hele taget aktiv på mange fronter. Omkring 1959 får han sit første pas og det næste tiår rejser han rundt i Europa, men finder snart sin europæiske base i Grækenland, på øen Hydra, som er en engelsktalende kunstnerkoloni. Han udgiver flere digtsamlinger og romanen The Favorite Game, inden han i 1966 for alvor kaster sig ud i en karriere som sanger, da han må erkende, at han ikke kan tjene til livets ophold som forfatter. Han opdager Bob Dylan, bor i lange perioder på Chelsea Hotel og hænger ud med folk fra musikscenen som Joan Baez og Judy Collins. Men folke- og protestsange bliver aldrig hans stil, han skaber sine egne ordrige poetiske sange, og i 1967 udkommer så Sange af Leonard Cohen, der omhandler tab, afsked, kærligheden som en nødvendig men også destruktiv kraft - alt sammen Cohen-temaer, der går igen i de mange efterfølgende sange.

Som sagt er biografien jævnt kedelig, da læseren bliver bombarderet med navne, steder, begivenheder, offentlige optrædener, rejser m.m. Det er selvfølgelig spændende at læse om hans mange kærlighedsaffærer, men det bliver også kedsommeligt i længden. Bedst er beskrivelsen af hans ophold på Mount Baldy, det zen-buddhistiske refugium, hans længsel efter enkelhed, renhed, askese og fordybelse.

Oversættelsen mangler desværre en grundig redaktionel gennemgang, der kunne have fanget de mange besynderlige konstruktioner, hvor de engelske strukturer skinner igennem, og direkte fejl som 'hypnotisme', 'en kald', m.m.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Ira B. Nadel: Leonard Cohen - et liv
Forlag: Klim
Sider: 299
ISBN 978-87-7955-651-5