Flere nyheder

 
Film
Citronlunden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Citronlunden
Fre. 1. maj 2009


En palæstinensisk kvinde elsker sin citronlund. Den er hendes levebrød og en levendegørelse af mindet om hendes far. Da Israels forsvarsminister flytter ind på nabogrunden udgør citronlunden en sikkerhedsrisiko. Undervejs i filmen bliver historien om frugttræerne til et nænsomt portræt af Mellemøstens situation.

Den israelske instruktør Eran Riklis har en del politisk ladede film på sit cv. Og de har ikke kun fået opmærksomhed i Mellemøsten. Lige fra hans debutfilm, den politiske thriller fra 1984 On a Clear Day You Can See Damascus, til Syrian Bride fra 2004 har Riklis nydt stor international anerkendelse. Sidstnævnte film høstede 18 priser verden over. Nu er Citronlunden endelig nået til Danmark. I 2008 vandt filmen publikumsprisen på filmfestivalen i Berlin med et rekordstort antal stemmer. Riklis fortæller med Citronlunden en historie, som er løst baseret på virkelige hændelser. Det er en enkel, varm og til tider humoristisk film om hverdagsdramatik på grænsen mellem Vestbredden og Israel.

Filmen foregår i den fiktive by Zur HaSharon, som ligger på Den grønne linje - den grænse, der i 1949 blev lagt mellem Israel og Vestbredden. Den palæstinensiske enke Salma Zidane bor og arbejder i sin citronlund, som går lige til Den grønne linje. På den anden side af grænsen flytter den israelske forsvarsminister Israel Navon og hans kone Mira ind i en moderniseret kæmpevilla. Sikkerhedsvagterne afgør, at Salmas citronlund udgør en risiko for ministeren og kræver alle træerne fældede. Fra den ene dag til den anden er Salmas citrontræer blevet afspærret. Et millitært vagttårn bliver bygget, så de bevæbnede vagter kan overvåge det palæstinensiske område, hvor terrorister kan skjule sig inden angreb. Salma nægter at lade citronlunden rydde og hyrer en ung, energisk advokat, der bor og arbejder i en flygtningelejr uden for Ramallah. Og så kan historiens både personlige og politiske kamp udfolde sig.

Riklis bruger elegant et mindre sammenstød mellem mennesker som et billede på det større politiske dilemma, der er hverdag i det israelsk-palæstinensiske samfund. Filmen forholder sig både åbent og positioneret på samme tid. På begge sider af den geografiske og symbolske grænse er der sympatiske og mindre sympatiske karakterer, som gør filmen nuanceret. Og samtidig er der et klart budskab om, at muren, som bygges af den israelske stat, aldrig kommer til at løse Mellemøstens problemer. Citronlunden er en smuk fortælling om en bondekones stolthed, længsel og søgen efter retfærdighed. Filmen er fuld af sublime billeder fra citronlunden, fotograferet oppefra, nedefra, indefra og ikke mindst som skygger på Salmas spartanske, nøgne vægge og hendes kønne ansigt. Filmens lille og store historie fortælles afdæmpet og ærligt og bør høres af alle.

Foto: Camera Film

Se spilletider
Se film-info