Flere nyheder

 
Litteratur
Drengenes store eventyrbog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Drengenes store eventyrbog
Tir. 28. apr. 2009Med "Drengenes store eventyrbog" kommer Gyldendal med et bud på en eventyrsamling, hvor fællesnævneren ikke længere er forfatteren men derimod hovedpersonen. Bogen indeholder 10 velkendte eventyr med drenge eller drengede dyr i hovedrollerne. En højtløsningsbog, som desværre ikke har så meget nyt at byde på.

Eventyr går aldrig af mode. Eventyr sælger. Derfor bliver alle gode eventyr med jævne mellemrum genudgivet. Somme tider i nøjagtig samme form som tidligere og somme tider i en ny indpakning. Gyldendals nye eventyrbog er som sådan ikke voldsomt nyskabende, men ideen med at samle drengeeventyr i én bog er fin.

Andersen vs. Grimm.
De 10 eventyr i Drengenes store eventyrbog er hentet fra henholdsvis H.C. Andersen og Brødrene Grimm. Der er helt åbenlyse drengefortællinger som Klodshans, Svinedrengen og Den tapre skrædder, men der er også en samling eventyr uden drenge i front, som f.eks. Den grimme ælling, Den bestøvlede kat og Stadsmusikanterne fra Bremen.

Eventyrene er meget forskellige, men fælles for en stor del af dem er, at de er temmeligt voldsomme. Man glemmer nemt hvor voldelige og politisk ukorrekte nogle eventyr faktisk er. Den bestøvlede kat truer med død og ødelæggelse for at få sin vilje, og slutningen af Fyrtøjet er faktisk en ren masakre, hvor de tre store hunde dræber halvdelen af byen på soldatens befaling. Det kan virke lidt sært som højtlæsning for småbørn, men eftersom disse historier er blevet læst for børn i mange generationer, så kan nutidens børn sikkert også håndtere dem.

Gamle tegninger i ny indpakning.
Drengenes store eventyrbog er illustreret med tegninger af Svend Otto S. fra årene 1972-1989. Billederne følger historierne og er meget børnevenlige med deres farver og detaljerigdom. Det store tidsspænd ses tydeligt i tegningernes stil og giver bogen variation. Og forskellen på tegningerne gør det samtidigt nemmere for barnet at skelne mellem de enkelte eventyr.

Bogen er flot indbundet med - naturligvis - lyseblåt omslag. Men hele tematiseringen og inddelingen i drenge- og pigeeventyr virker temmeligt søgt, og formår ikke rigtigt at sælge sig selv.

Der er ikke så meget mere at sige om denne udgivelse. Det er en fin eventyrsamling og en glimrende gaveidé til drengebarnet, der har alt. Men Drengenes store eventyrbog har ikke noget nyt at byde på i forhold til tidligere eventyr- og højtlæsningsbøger.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Drengenes store eventyrbog
Forlag: Gyldendal
Sider: 212
ISBN: 978-87-02-05929-8