Flere nyheder

 
Litteratur
En stille uge i Lake Wobegon

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En stille uge i Lake Wobegon
Ons. 29. apr. 2009



Jeg grinte højt, da jeg læste denne bog om den lille by Lake Wobegon. Det er underfundig og underdrevet humor i allerbedste stil, og det handler om dagligdags episoder i den lille fiktive amerikanske by, som Garrison Keillor begyndte at fortælle om i 1974 i sit radioshow "A Prairie Home Companion" - og han har med stor succes gjort det siden.

Garrison Keillor er den amerikanske Midtvests pendant til Niels Hausgaard og hans fortællinger om helt almindelige mennesker. I En stille uge i Lake Wobegon følger vi byen i Minnesota gennem et helt år - fra vinterens kulde til sommerens varme. Hvert afsnit - og der er i alt 32 - starter med "Det har været en stille uge i Lake Wobegon", hvorefter der følger lidt generelt om vejret, som har stor indflydelse på byen og dens indbyggere:

Vi er fremavlet til at klare modgang og forvente genvordigheder, men når det bliver godt vejr, slapper vi af og sænker paraderne, og så opstår problemerne.

Herefter følger fortællinger om det store i det små.. om hvorfor mænd kan lide at rydde sne fra tagene om vinteren, om hvordan rabarber og rabarbertærte blev opfundet, om dengang den katolske Fader Wilmar måtte på natarbejde med en salonriffel, om 4. juli-parade, kæmpe lokkeænder og alt det andet mellem himmel og jord i Lake Wobegon.

Det er spiddende satirisk og med fantastisk humor på en stilfærdig måde.. It has been a quiet week in Lake Wobegone... Byen, hvor tiden har stået stille, siden han første gang fortalte om den. Børn bliver født og vokser op - og forældre forfærdes over deres opførsel. Der er fortællinger om alle de stille eksistenser i en lille by - om de religiøse fraktioner af katolikker og lutheranere, om de norske ungkarlebønder og de helt almindelige mennesker som dig og mig.

Læs mere om radioshowet og hør nogle af de nyeste meldinger fra Lake Wobegon på radioshowets hjemmeside eller læs nogle af hans tidligere udgivelser, der også er oversat til dansk. En varm, varm anbefaling af en bog, der virkelig forstår at få en til at trække på smilebåndet og til tider grine højt.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Garrison Keillor: En stille uge i Lake Wobegon
Forlag: Gyldendal
Sider: 280
ISBN: 9788702072594