Flere nyheder

 
Film
DVD: Disco Ormene

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
DVD: Disco Ormene
Tor. 30. apr. 2009



Den danske biograffilm "DiscoOrmene" er nu ude på DVD. Filmen forsøger med de mange jokes for voksne at lægge sig i sporet af animationsfilm fra amerikanske Dream Works. Men den kommer ikke ud af krybesporet på noget tidspunkt. Ormene er ganske søde, men handlingen er for tynd til at bære filmens 76 minutter.

Plottet er lige så vanvittigt, som i alle de andre computeranimationer fra den vestlige filmverden. Bjarne er en ung regnorm, som er træt af at være allernederst i hierarkiet blandt bladlus, biller og døgnfluer. Alle de andre insekter regner orme for nul og niks. Bjarne har tilmed jordens kedeligste job indenfor kompostvæsenet hos A.P. Mødding. Men da Bjarne en dag falder over en gammel vinylplade, bliver han smittet af diskcofeberen og vil danne sit eget band: Solskins Bjarne & hans Disco Orme.

Dream Works laver historier for børn tilsat en masse voksenhumor. F.eks. Madagascar og Monsters vs. Aliens. Men det virker som om Disco Ormene - med undertitlen Regnorme har også rytme - er humor for voksne pakket ind i en børnehistorie. En børnehistorie om, at man kan, hvad man vil - også selvom man er en orm. Det er en meget sympatisk morale. Men den slags historier har Disney fortalt meget mere elegant. F.eks. i Ratatouille og Bolt - bare med en rotte og en hund. Ønsket om, at Disco Ormene skal slå igennem på et større filmmarked end det danske afsløres, når der indgår tekst i filmen. "Sunshine Barry & his Disco Worms", skriver Bjarne. Det havde ellers været et plus at se et par danske ord - for én gangs skyld i den slags børnefilm.

Da filmen blev vist i de danske biografer, blev den rost for humoren, historien og animationen. Den blev sammenlignet med den høje kvalitet, man ser hos Pixar. Hovedpersonerne, ormene, har godt nok nogle ganske søde ansigter og et meget sigende kropssprog. Men ormene ligner for meget hinanden. Der er meget større variation i insekternes udseende i animationsfilmene A Bugs Life, Antz og Bee Movie. Baggrundene i filmen - det underjordiske parcelhuskvarter, ormenes arbejdsplads og indenfor i Bjarnes hjem - er charmerende og minimalistiske. Men sat sammen med den mangelfulde lydside kan det virke primitivt. Lydsporet minder om tidligere tiders tegnefilm, der ikke nåede samme tekniske højder som i dag. Trods de mange gode skuespillere - Peter Frödin, Birthe Neumann, Trine Dyrholm m.fl. - virker stemmerne distancerede i forhold til figurerne. De andre lyde - smækkende døre, ting der sættes ned og stille støj af andre eksistenser i et samfund - er også mangelfulde.

Men der er heller ikke den samme tradition for animerede film i Danmark, som der er USA. Hverken tegnefilm eller computeranimation. Disco Ormene må nok ses som et skridt på vejen i den absolut rigtige retning. Men der er nogle syvmileskridt endnu til den svære balance mellem jokes og eventyrlige fortællinger for børn og voksne er opnået og har fundet sin visuelle identitet med den helt rette lyd.

Billede fra filmen: SF Film

Ude på DVD fra SF Film

Se film-info