Flere nyheder

 
Litteratur
Franz Kafka - Billeder fra hans liv

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Franz Kafka - Billeder fra hans liv
Tir. 19. maj 2009


Hvilken vidunderlig tanke; at udgive en bog udelukkende med billeder fra Kaflas liv og Prags tid før 2. verdenskrig. Klaus Wagenbach sparer på billedteksten og lader i stedet fotografierne fylde siderne ud. Projektet lykkedes, og man kan udmærket bruge bogen som ledsager til læsningen af Kafkas netop nyoversatte værker.

Der er ingen ende på Franz Kafka. Den mystiske forfatter bliver ved med at betage, og der synes altid at være noget nyt, der kan belyses eller portrætteres. Klaus Wagenbach bringer her et væsentligt bidrag, der ved første øjekast synes ganske simpelt og ligefrem naivt, men hans intention er legitimerende og fyldestgørende for den Kafkainteresserede. Hvordan så Kafkas verden egentlig ud? Hvilke huse boede han i, da han skrev sine værker? Hvor mødtes han med vennen Max Brod, der heldigvis nægtede at brænde Kafkas efterladte skrifter som lovet? Billederne fortæller deres egen historie, og Wagenbach ledsager hvert enkelt billede med en kort tekst. Her kan både bladres og nærlæses. Godt nok skal man elske Kafka for at tage denne bog i hænderne, men hvem gør efterhånden ikke det? Nydelsen er i en dansk sammenhæng blevet sødere eftersom Kafkas fortællinger nu foreligger i en ny dansk oversættelse.

Kafkas forfatterskab er der ingen grund til at præsentere yderligere, dog skal det i denne forbindelse nævnes, at Wagenbachs bog i meget høj grad bidrager til læsningen af Kafka, idet den konsekvent gengiver mandens verden fra a til z på en sober og dedikeret facon. Man studser over den unge Kafka, man opholder sig ved familiens for længst afdøde ansigter, og undervejs slår det en, at denne verden er en verden af i går. Den findes ikke længere. Undtagen i Wagensbachs bog, der samler de sidste stumper af en tid og en forfatter, vi til stadighed betages af.

Som læser savner man ikke noget efter endt læsning. Måske ærgrer man sig kun lidt over, at bogen ikke er længere end de 256 sider, men så må man dvæle ved de enkelte billeder. Forlaget Vandkunsten er som regel garant for smukke og vedkommende bøger, og denne udgivelse er heller ingen undtagelse. Den er en fornøjelse at læse, og man sover tryggere, når man ved, at den ikke er længere væk end bogreolen.

Ligesom Kafkas forfatterskab, så er det en bog, man ikke bliver færdig med; der er hele tiden nye vinkler at hengive sig til.

Alt i alt en smuk bog, der fortjener at blive hilst velkommen i biblioteket.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Klaus Wagenbach: Franz Kafka - billeder fra hans liv
Forlag: Forlaget Vandkunsten
Sider: 256
ISBN: 978-87-7695-114-6