Flere nyheder

 
Film
DVD: Frozen River

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
DVD: Frozen River
Søn. 7. jun. 2009

"Frozen River" er en smuk, dyster film med iskold realisme og hjertevarme relationer. Det er en af de få uafhængige film - altså produceret uden om de store filmmatadorer i Hollywood - som alligevel, og helt og aldeles fortjent, fandt vej til de prestigefyldte oscarnomineringer: Bedste kvindelige hovedrolle og bedste manuskript.

Filmen udspiller sig i staten New York helt oppe ved den canadiske grænse, ved Mohawkreservatet, som har territorium i begge lande. Ray Eddy, spillet af Melissa Leo, bor i et mobile home (en lettere avanceret campingvogn) sammen med sine to drenge på 5 og 15 år. Få dage før jul stikker faren og manden, Troy, af med alle de hårdt opsparede penge, som skulle bruges til julegaver og julemad. Troy lider af ludomani, og Ray forsøger derfor at finde ham på det lokale - og bestemt ikke prangende - kasino, som ledes af medlemmer af den mohikanske stamme. Her støder hun på Lila Littlewoolf, og et sært venskab præget af desperation udvikler sig. Sammen smugler de illegale indvandrere over grænsen for at få deres hverdag til at hænge økonomisk sammen. Med livet som indsats fragter de kinesere og pakistanere, som er stuvet sammen i bagagerummet på hendes Dodge, over den isdækkede St. Lawrence River.

Frozen River rummer aktuelle kønspolitiske diskussioner og indiansk socialrealisme. Men på intet tidspunkt bliver filmen polemisk, fordi problematikkerne er flettet elegant ind i filmens handling. Det er historien om en kvindes håbløse og samtidig stærke kamp for sine børn og sig selv, og de farlige situationer, hun tvinges ud i, som driver filmen på fremragende vis - og som bagefter giver stof til samfundsmæssige debatter. Det er en lokal fortælling om specifikke vilkår i og omkring Mohawkreservatet, og samtidig en global historie, som er relevant, fordi der findes fattigdom og menneskesmugling overalt.

Det er absolut ikke en typisk julefilm, og kan sagtens ses på alle andre tidspunkter af året. Men det er ikke kun et fortælleteknisk greb, at den foregår ved juletid, så den spilleafhængige fars exit bliver endnu mere hjerteskærende. Frozen River benytter sig næsten umærkeligt af nogle af de elementer, som er typiske for julegenren. Trods den dystre socialrealisme er der bibelske referencer, et enkelt mirakel og flere ekkoer fra den vigtigste amerikanske julefilm nogensinde, It's a Wonderfuld Life (1946). Men her bliver de brugt på en meget anderledes måde. Og ligesom med de politiske agendaer er det så elegant flettet ind i filmens fortælling, at det aldrig stikker ud eller bliver for meget. Filmen er helstøbt fra start til slut.

Frozen River er en film fuld af smukke og dystre billeder fra den frosne, ubarmhjertige natur, velspillende skuespillere fra hovedrolleindehaveren Melissa Leo til de mindste biroller og indignerede politiske budskaber serveret i en brutal fortælling. Historien undgår sentimentalitet men er absolut medrivende fra de allerførste minutter.

Ude på DVD fra Sandrew Metronome

Se film-info