Flere nyheder

 
Litteratur
Lykken findes

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Lykken findes
Fre. 26. jun. 2009


"Lykken findes - 10 kvinder fortæller ærligt om at føde" er nyeste skud på stammen i en lang og stadigt voksende række af bøger om fødsler. Men denne bog er bare så meget bedre end alle de tidligere. Personligt var jeg temmelig skeptisk, men jeg har måttet kapitulere. Jeg har grinet og grædt mig gennem samtlige 151 sider. Bogen er fabelagtig!

Lad det med det samme være sagt. Dette er en bog for kvinder. Den er skrevet af kvinder, den handler om kvinder og den henvender sig til kvinder. Der findes måske en mand eller to, som vil finde dele af den underholdende, rørende eller måske ligefrem morsom, men det vil nok være et fåtal. Alligevel er Lykken findes intet mindre end fantastisk!

Ikke noget med lilla bleer
Lykken findes handler kort sagt om at føde. Det er en bog til kvinder, som enten gerne vil være gravide, er gravide eller har været gravide. Formålet er at beskrive oplevelsen omkring graviditet, fødsel og det at blive mor, som det faktisk er. Ikke noget med fagtermer og fysiologiske forklaringer. Kun hvordan det rent faktisk føles og opleves for kvinden, som er midt i det.

Når man fremstiller indholdet således lyder det som noget, der kalder på lilla bleer og fodformede sko. Det lyder ganske enkelt som uudholdelig læsning. Som en bog, der allerede er blevet udgivet i hobetal og ikke kan bibringe noget nyt. Men denne bog formår på forunderligvis alligevel at være anderledes.

Bogen er skrevet af ti vidt forskellige kvinder. De har født i forskellige årtier og har helt forskellige baggrunde. Tilsyneladende har de alle blot fået stillet til opgave at beskrive deres fødsler. Ingen retningslinjer på hvordan og hvorledes. Derfor er de ti historier også blevet væsensforskellige. Nogle af kvinderne beskriver hele handlingsforløbet omkring selve fødslen - vel at mærke alle fødslerne, også selvom de har mange børn. Andre hopper nærmest let henover hele fødselsforløbet og fokuserer mere på følelserne før eller efter. Men fælles for alle ti historier er, at de er hudløst ærlige.

Grænseløs kærlighed er noget der kommer med tiden
Alle kvinder, der har oplevet glæden (eller magtesløsheden) ved at blive mor, har prøvet at stå i en situation, hvor man føler sig fristet til lige at liste babyen ned i affaldsskakten eller kyle den ud gennem vinduet. De fleste kvinder ved, at det er ganske normalt. Men har man ikke været forberedt på den type følelser, og har man ingen at drøfte dem med, så er det da intet under, at så mange lider af fødselsdepressioner og lignende psykiske mén.

Derfor er denne bog også en fantastisk hjælp til nybagte mødre. Om ikke andet kan man finde ud af, at alle andre også hader deres babyer engang imellem. Bare en lille smule. Man finder ud af, at det er helt normalt at svinge frem og tilbage mellem den grænseløse kærlighed, som man havde forventet ville indfinde sig, og lysten til at sætte baby på næste tog til Langbortistan. Men vigtigst af alt forstår man, at det kun er en fase og at denne så ventede grænseløse kærlighed til den lille skrigballon til sidst vinder og overtager helt.

"Mit liv var på et splitsekund blevet ændret fuldstændigt - og her var der ingen vej tilbage. Det her var uigenkaldeligt, det var endeligt og det var for altid." Således skriver Camilla Gohs Miehe-Renard i sin historie i bogen. Det er den samme historie alle ti kvinder fortæller. Og alligevel er alle historierne forskellige og unikke.

De subjektive beskrivelser af alle disse ubeskrivellige og skræmmende følelser om såvel graviditet, fødsel og forældreskab leveres på fineste vis i Lykken findes.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Camilla Gohs Miehe-Renard: Lykken findes
Forlag: Pretty Ink
Sider: 151
ISBN: 978-87-638-0938-2