Flere nyheder

 
Litteratur
Babys første bandeord

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Babys første bandeord
Tir. 30. jun. 2009

Så er det slået fast med syvtommersøm; Maren Uthaug er ikke blot velskrivende, hendes bøger er også uhyrligt underholdende. Hendes nye bog "Babys første bandeord" er en parodi på "Barnets første bog", som så mange vordende forældre har anskaffet sig. Men denne nye version burde blive den officielle afløser. Den er virkelig morsom.

Når man ser titlen Babys første bandeord og læser den lille teaser på bogens bagside, lover det ikke særligt godt. "En sjov bog til nybagte forældre" - og hvad så? Der findes efterhånden temmeligt mange bøger, som lover at være netop det. Og ingen af dem er særligt sjove. Faktisk er Maren Uthaugs nye bog Babys første bandeord heller ikke en sjov bog til nybagte forældre. Ikke udelukkende i hvert fald. Men sjov, det er den ubestrideligt!

Det er nok ikke alle nyudsprungne forældre, som vil kunne se det underholdende og paradoksale i at læse om hvor grim ens baby i virkeligheden var ved fødslen, selvom forældrene naturligvis mente, at den lille pode lignende Jesusbarnet - og intet mindre kan gøre det. Ej heller er det sikkert, at man så umiddelbart efter den voldsomme, fantastiske eller traumatiserende oplevelse, som fødslen muligvis har været, kan grine af den manglende søvn, de fuldstændigt urimelige skænderier om bagateller eller mindst af alt den nybagte mors fuldkomne hysteri og ustyrlige humørsvingninger på grund af hormoner. Men alle andre, de vil sikkert more sig gevaldigt.

Babys første bandeord er opbygget lidt ligesom den gamle kending i forældrekredse; Barnets første bog. I den originale udgave forventes forældre at klippe-klistre billeder og fodaftryk af baby. Skrive dato og klokkeslæt for babys første smil, lyd, skridt, tand, fulde nats søvn, samt beskrive forældrenes følelser og tanker før under og efter graviditet og fødsel.

I Maren Uthaugs udgave behøver man ikke udfylde noget. Her er stillet en lang række spørgsmål efterfulgt af en række svarmuligheder. Blandt favoritterne finder man i kapitler om fødslen blandt andet "Under fødslen lød mor mest som: En okse. En orne. En rotte. En sirene. Nana Mouskouri." og i bogens slutning kan man se spørgsmål som: "Første ord baby kunne stave til: >Eget navn<. Mor. Is. Hat. Kat. Testikel. Hitler."

Det skal understreges, at denne bog absolut ikke kan bruges til noget. I hvert fald ikke hvis man søger svar om livets store spørgsmål og børneopdragelse. Og alligevel så burde den læses af alle forældre. Helst inden barnet er blevet voksent, flyttet hjemmefra og forældrene er gået fra hinanden. Babys første bandeord er hylende morsom. Uanset om man kan lide børn eller ej. Og uanset om man rent faktisk har udfyldt Barnets første bog eller om den stadig ligger på øverste hylde i bogreolen med skrigende blanke sider.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Maren Uthaug: Babys første bandeord
Forlag: Pretty Ink
Sider: 77
ISBN: 978-87-638-1040-1