Flere nyheder

 
Film
Ice Age 3: Dinosauerne kommer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ice Age 3: Dinosauerne kommer
Ons. 1. jul. 2009



Det er altid en fornøjelse at tilbringe halvanden time sammen med de computeranimerede fortidsdyr. Alle de velkendte og nytilkomne dyr er fulde af personlighed og charme, og der er endnu mere action og endnu flere grin til både børn og voksne i den tredje "Ice Age". Men prædikenen om kernefamilien er ganske trættende.

Det insisterende egern Scrat er som en anden Sisyfos stadig på jagt efter sit agern. Hans modige kamp for at besidde den elskede nød flettes endnu en gang ind i fortællingen om de større dyr og de farer, de må igennem i den nyeste film om mammutten Manfred, sabeltigeren Diego og dovendyret Sid. Mammutinden Ellie og hendes to brødre, pungrotterne Crash og Eddie er ligesom et stort cast af biroller fra den anden film også med. Dertil kommer et modigt og vanvittigt væsel ved navn Buck, tre dinosaurusunger, deres voldsomme mor, et kvindeligt egern med forførende øjne og en mytisk kæmpeøgle kaldet Ludwig (på engelsk Ruby). Det er et ganske omfattende persongalleri - på størrelse med dem, man finder i den russiske romantradition - og det kan anbefales at stifte bekendtskab med de første Ice Age-film, inden man ser den seneste. Kender man de mange figurer fra de tidligere film, opstår der sammen med de nye karakterer en god dynamik i hovedplottet, som smelter sammen med små sjove parallelhistorier.

Den første film, Ice Age fra 2002, handlede om sabeltigeren, dovendyret og mammutten, som finder et menneskebarn og - med mange referencer til Kiplings fortælling om Mowgli - hjælper barnet tilbage til menneskeflokken. Undervejs er de tre umage venner selv blevet en lille flok, som holder sammen i det barske islandskab. I den anden film, Ice Age 2 (originaltitel Ice Age: The Meltdown) fra 2006, finder Manfred en kæreste, mammutten Ellie, som tror, hun er en pungrotte. Undervejs i filmen indser hun, at hun er en mammut og bliver - sammen med sine to pungrottebrødre - en del af den spøjse flok, som hjælper hinanden og andre i en tid, hvor isen smelter. På bibelsk vis må de redde sig ud af syndfloden ved hjælp af en ark. Flokken er rummelig, der er plads til mange forskellige dyr. Det handler om at have et sted at høre til. Hierarkiets orden er urokkelig - man finder sin læst og bliver ved den.

I det nyeste skud på stammen, Ice Age 3: Dinosaurerne kommer er flokken stadig en allegori på familie, og hvor vigtigt det er at have sådan en. Ellie og Manfred skal have en unge, Diego føler, at han som sabeltiger måske burde finde et andet, mere hårdt miljø og Sid frygter ensomhed og vil stifte sin egen familie med tre fundne dinosaurusæg. Der er masser af fart over historien og også plads til at dvæle ved små, skønne detaljer. Animationen er god, selvom den ikke når op på Pixar-niveau, og både de engelske og danske stemmer fungerer upåklageligt. Der er mange referencer til film og litteratur bl.a. Melville, Jules Verne og The Flintstones. Det er en sød, sjov og underholdende film, men den har en meget konservativ morale, der gang på gang fastslår, at mænd er fra Mars, kvinder er fra Venus og kønsroller stammer fra istiden: Kommunikation kønnene imellem går gang på gang i hårdknude, men det er det hele værd, for kernefamilien er nu engang det vigtigste i verden. Hvis man ikke har fået alt, alt for meget den slags fra amerikanske familiefilm og tv-serier, kan det anbefales at dulme sommerens hede med is, sne og action i Ice Age 3.

Foto: 20th Century Fox Distribution

Se spilletider
Se film-info