Flere nyheder

 
Litteratur
Gemma Bovery

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gemma Bovery
Ons. 1. jul. 2009Man tager en populær litterær genre, blander den med én af de store klassikere, tilsætter et enkelt twist eller to og vupti; man har en ny bog. Det er kort fortalt, hvad Posy Simmonds har gjort med "Gemma Bovery". Og undlader man at have særlige forventninger på forhånd, så er resultatet faktisk slet ikke så dårligt.


Den umiddelbare reaktion, når man slår op på første side i Gemma Bovery, er skuffelse. Graphic novels er populære for tiden, og der findes utroligt mange spændende varianter. Fælles for de fleste af dem er deres fantastiske illustrationer med farver og stemninger, hvor hvert enkelt billede nærmest er et lille kunstværk i sig selv. Tegningerne i Gemma Bovery er farveløse stregtegninger i bedste damebladsføljetonstil, som ikke passer til det farvestærke omslag.

Oven på denne første skuffelse følger endnu én. For på bogens forside er et citat fra en anmeldelse i The Times hvor der står; "Vær forberedt på at grine i dagevis." Enten er citatet forkert eller også har den pågældende Times-journalist en yderst kedelig og triviel dagligdag. For så morsom er bogen desværre ikke. Trods alt.

Heldigvis vinder historien, efterhånden som siderne bliver vendt. Fortællingen er velskrevet, og sproget flyder let. Der er meget tekst genren taget i betragtning, men langsomt vænner man sig til det og lærer næsten at holde af bogens udtryk. Gemma Bovery bygger på Gustave Flauberts klassiker Madame Bovary - men ikke i den underforståede forstand, som man oftest ser i nyfortolkninger af klassiskere. Her er Flauberts bog derimod en vigtig del af selve handlingen. Ikke mindst takket være bogens jeg-fortæller, den lokale bager Raymond Joubert, som måske - måske ikke - er skyld i Madame Boverys død.

Gemma Bovery er en tragedie om en ung engelsk kvinde, der flytter til Normandiet, hvor hun går sit endeligt i møde. Hun lever og dør på samme måde som sin (næsten) navnesøster Madame Bovary. Sådan ser det i hvert fald ud ved første øjekast. Men faktisk er Gemma Bovery en mere finurlig bog end først antaget, og jo nærmere man kommer slutningen, des bedre forstår man det hele.

Bogens persongalleri er afvekslende og minder på mange måder om det, man finder i Madame Bovary. Fælles er dog, at samtlige kvindelige personager er temmeligt irriterende og ikke ligefrem kalder på læserens sympati.

Når den sidste side er læst og bogen lukket, finder man forbløffende nok sig selv med et lille smil på læben. Men hvad bogens twist er, og hvorfor den faktisk, når alt kommer til alt, alligevel er lidt morsom, skal naturligvis ikke afsløres her. Posy Simmonds har begået en helt igennem læsværdig bog, som dog i højere grad skal læses for selve fortællingen end for de omgivende illustrationer.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Posy Simmonds: Gemma Bovery
Forlag: Rosinante
Sider: 112
ISBN: 978-87-638-0873-6