Flere nyheder

 
Litteratur
Jeg er brødrene Walker

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jeg er brødrene Walker
Tor. 2. jul. 2009



Den norske forfatter og vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2001 Jan Kjærstads seneste roman "Jeg er brødrene Walker" fra 2009 er en spændende, velskrevet og rørende historie om en usædvanlig kreativ teenagedreng. En historie om kærlighed, potens og en utrættelig stræben efter indsigt i livets store mysterier.

Hovedpersonen Odd Marius Walaker er ikke en almindelig teenager. Han besidder en særlig evne, 'W-potensen', som gør ham i stand til at opfange ting, som andre mennesker ikke opfanger. Han kan udvide sin bevidsthed, hvilket sætter de forholdsvis almindelige teenageproblemer, han kæmper med, i et usædvanligt lys. Forelskelsen i den smukke Mia, venskabet med de to brødre Andreas og Simon, hans erotiske besættelse af den mystiske nabokone og forholdet til forældrene danner rammen for historien, men den egentlige handling foregår i det indre, i tankerne, følelserne og fantasiens univers.

Romanen består af seks dele, som alle er skrevet af hovedpersonen som barn i 80'erne, og senere som voksen i det 21. århundrede. Sproget er, som altid hos Kjærstad, letflydende og levende. Historien er spændende og velskrevet og som Kjærstads tidligere romaner inspireret af krimigenren.

Romanens styrke ligger imidlertid ikke i plottet eller i personkarakteristikkerne. Kjærstads styrke ligger i den mangfoldighed af smukke, fine og finurlige bi-historier og små anekdoter, som er kendetegnende for hele hans forfatterskab. I Jeg er brødrene Walker skaber Kjærstad et eventyrligt univers omkring sommerfugle, søheste, drager, kunstværker og kirketårne, der ud over at understøtte plottet og den røde tråd med mytologisk tyngde løfter romanen op til et højere abstraktionsniveau. Kjærstad kan noget som få nutidsforfattere mestrer i samme grad - han kan skabe ualmindeligt smukke og levende billeder i læserens bevidsthed. Billeder, som ikke forsvinder, når bogen lukkes.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Jan Kjærstad: Jeg er brødrene Walker
Forlag: Samleren
Sider: 438
ISBN: 978-87-6381-047-0