Flere nyheder

 
Teater
Libertineren

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Libertineren
Man. 20. jul. 2009


Odd Fellow Palæets have danner en perfekt ramme om denne boulevardkomedie, hvis noget tyndbenede og til tider banale tekst reddes på målstregen af en fabelagtig Lars Mikkelsen som Diderot, godt sekunderet af Ann Eleonora Jørgensen som den forførende portrætmalerske og det øvrige galleri af unge elskovshungrende kvinder
.

Stykket foregår i Frankrig i midten af 1700-tallet - i oplysningstidens århundrede, "Le siècle de Lumière" - og handler om oplysningsfilosoffen par excellence: Denis Diderot, den store encyklopædis fader, og de kvinder, der omgiver ham på et tidspunkt i hans liv. Handlingen udspiller sig på én dag, vi er i baron d'Holbachs lysthus, som Diderot har lånt for at lægge sidste hånd på encyklopædien, men han er ikke just i arbejdstøjet. Henslængt på en dekorativ kanapé iført silkeslåbrok er han ved at blive portrætteret af den smukke Frau Anna Therbusch. Diderot springer i stykket ud som vaskeægte libertiner, der uden skrupler lader sig forføre til at smide tøjet, så den store filosof kan blive afbildet som den mand, han også er. Det må lige indskydes, at Diderot i første række skrev om erotiske emner i sine værker, og i mindre grad levede dem ud i sit liv. Imidlertid bliver idyllen brudt, da Rousseau ikke har kunnet færdiggøre en artikel om moral, som Diderot så ser sig nødsaget til at skrive.

I resten af stykket bliver Diderot konstant afbrudt i arbejdet med at få skrevet artiklen om moral, og de forskellige skærmydsler med hustru, egen datter og d'Holbachs unge kønne datter viser, hvor svært det faktisk er at følge moralens smalle sti. Alt imens han arbejder som besat på at få et elskovsmøde i stand med Frau Therbusch, forbyder han på det strengeste datteren at indlede et forhold til en gift mand, mens han selv er svag overfor d'Holbachs meget entreprenante datter. Sidstnævnte og Frau Therbusch går sammen for at få filosoffen ned med nakken, og det ender med, at den filosofiske fornuft må give køb over for følelserne, og kvinderne vinder kønskampen.

Der er fart over feltet hele vejen igennem, flotte 1800-tals kostumer, og ditto scenografi, og fint ensemblespil, især mellem de to kombattanter, Lars Mikkelsens Diderot og Ann Eleonora Jørgensens portrætmalerske.

Foto: Bjarne Stæhr

Grønnegårds Teatret: Libertineren

Se spilletider