Flere nyheder

 
Litteratur
Så er det godnat, mor!

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Så er det godnat, mor!
Fre. 21. aug. 2009

"Så er det godnat, mor!" er en børnebilledbog for de større børn (fra 5 år), om hvor besværligt det kan være at lægge sine voksne i seng, mens man samtidig skal bekæmpe fantasiskurke. Drabelige slag mellem drengen Asmus og skrækindjagende onde riddere blander sig med tandbørstning, højtlæsning og putning.

Asmus og hans mor har omvendtaften. Det er den aften, hvor Asmus skal putte mor i seng. Men det er ret svært, for hun skal hele tiden lige.. se nyhederne, finde tøj til dagen efter, børste tænder eller noget helt fjerde. Samtidig har Asmus travlt med at bekæmpe Den Sorte Ridder og hans to væbnere, der har dræbt tusinder af gode mennesker.

Fantasislaget med de onde væbnere og den sorte ridder blander sig med de helt almindelige aftenritualer. Heldigvis hjælper moren til sidst med at gøre det af med den sorte ridder:

Mor snurrer rundt, laver et karatespark og sparker kniven ud af hans hånd. Asmus benytter sig af chancen og hamrer sværdet i ridderens andet ben. Den sorte ridder brøler af smerte og falder om på gulvet. Jeg kan ikke sove, når du larmer sådan, siger mor til ridderen og propper tandpasta i munden på ham.

Billedbogen er ikke til de helt små børn. Ridderen er meget drabelig og grum at se på - og nogle af kampbeskrivelserne bliver meget blodige. Et enkelt overflødigt bandeord sniger sig også ind, hvilket generelt er usmageligt i billedbøger.

Illustrationerne er sjove, fordi de blander det drabelige, fantasifulde ridderunivers med helt dagligdagselementer som tandbørstning, legetøj og godnathistorier. Tvistet med 'omvendtdagen', hvor det er Asmus, der skal putte sin mor, er måske en lidt unødvendig drejning af historien - den kunne sagtens være båret igennem uden.

En ok billedbog, der måske nok kan gribe nogle af de større børn - men absolut ikke har humor eller varme nok til at blive genlæst mange gange.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Daniel Zimakoff: Så er det godnat, mor!
Illustreret af Peter Bay Alexandersen
Forlag: Gyldendal
Sider: 28
ISBN: 978-87-02-076981