Flere nyheder

 
Klassisk musik
Pigen fra Vesten på Den Jyske Opera

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Pigen fra Vesten på Den Jyske Opera
Tir. 25. aug. 2009


Den Jyske Opera havde den 19. august Danmarkspremiere på Puccinis opera "Pigen fra Vesten", en opera, hvor der for en gangs skyld er noget, der kunne minde om en happy ending. Ved premieren i 1910 var der 55 fremkaldelser, helt så mange blev det ikke til i Århus, men publikum tog alligevel godt imod stykket.

Handlingen foregår i en guldgraverlejer ved foden af Sierra Nevada-bjergene i Californien omkring 1850. Hovedpersonen Minnie (Francesca Patanè) ejer baren The Polka, hvor guldgravere fra hele verden samles om aftenen. Minnie er en af de få kvinder i området, og alle mændene er vilde med hende. Hun læser op af Bibelen for dem, hjælper dem med at læse og skrive breve og passer dem, når de er syge.

Sheriffen (Mark Delavan) forsøger at købe et kys fra hende for 1000 dollars, men hun nægter. Ashby (Stephen Richardson), en agent fra firmaet Wells Fargo, kommer ind og fortæller, at han er efter en mexicansk bandit ved navn Ramerrez. Pludselig kommer en fremmed ind i baren, han præsenterer sig som Johnson (Antonello Palombi), og alle er skeptiske overfor den fremmede, indtil Minnie siger god for ham - de har mødt hinanden før. Imidlertid er Johnson faktisk Ramerrez, og han planlægger at plyndre baren, som også fungerer som bank for guldgraverne. Da Minnie fortæller om det usle liv, guldgraverne lever for at kunne sende lidt guld hjem til familien, ændrer han dog mening og forlader baren igen, dog med aftale om at mødes med Minnie senere på aftenen i hendes hytte. I Minnies hytte udvikler der sig et stort trekantsdrama mellem Minnie, Johnson og sheriffen, men historien ender lykkeligt for to af personerne og knapt så lykkeligt for de øvrige medvirkende.

Da Den Jyske Operas opsætninger sædvanligvis borger for kvalitet, er der ikke en finger at sætte på nogen af sangernes præstationer, hverken når det gælder sang eller skuespil. Der var faktisk dem, der mente, at figuren Johnson/Ramerrez bestemt ikke kunne være en skurk, så smukt som Antonello Palombi sang. Francesca Patanè fik et velfortjent bragende bifald for sin præstation som den mangefacetterede Minnie. De fleste af de mandlige medvirkende synger enten bas eller baryton for at skabe stemningen af stovte mænd med mod og mandshjerte, heriblandt også Mark Delavan, som gør det godt såvel sang- som skuespilsmæssigt, som den hovmodige sherif.

Pigen fra Vesten er fyldt med modsigelser og paradokser, og det er det, der er med til at skabe dramaet i stykket. Hovedpersonen Minnie er selv fyldt med modsætninger, hun er på den ene side sej, viljestærk og modig, på den anden side er hun en engel, uskyldig, kærlig og opofrende. Hun er villig til at dø, før nogen får lov at stjæle guldgravernes skatte, men går ikke af vejen for selv at snyde i kortspil. Alle disse modsætninger kommer især til udtryk i musikken, som kan siges at være den fjerde hovedperson i stykket. I musikken skildres de skiftende sindsstemninger effektivt og virkningsfuldt, på samme måde som underlægningsmusikken i moderne film gør det. Når man lytter til musikken, kan man indimellem høre brudstykker fra Andrew Lloyd Webbers, Phantom of the Opera, men da denne musical havde premiere i 1986, er der ingen tvivl om, hvem der har stjålet fra hvem, men det siger samtidig også noget om, hvor storslået musikken i Pigen fra Vesten er.

Den Jyske Operas opsætning af Pigen fra Vesten er en flot, helstøbt forestilling, med flotte detaljer i scenografi og projektioner. Pigen fra Vesten kan ses som en slags forløber for de kendte spagettiwesterns og scenografien er holdt i den stil, man kender fra diverse westerns, Det lille hus på prærien og lign. og er således tro mod den tid, den skal forestille at foregå i. Den Jyske Opera er også tro med Puccinis oprindelige idé, som er en dramatisk fortælling tilsat musik. I de fleste andre af Puccinis operaer er der smukke enkeltstående sange, som kan høres for sig, men i Pigen fra Vesten hænger sang og musik mere sammen i et hele.

Foto: Anders Bach

Den Jyske Opera: Pigen fra Vesten

Se spilletider