Flere nyheder

 
Litteratur
Bogen om hunden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bogen om hunden
Søn. 30. aug. 2009



Den 20. august udkom Jeanette Sams-Dodds "Bogen om hunden", som ifølge forfatteren selv er en bog, der fremfører en "ny og videnskabeligt baseret metode", shaping, til hundeopdragelse. Selvom metoden ikke er helt ny, er bogen en rigtig fin udgivelse med mange fordele for både nye hundeejere og de mere garvede.

Som mange nuværende hundeejere og -entusiaster nok allerede er klar over, mener Sams-Dodd, at opdragelse skal foregå via leg med regler. Det er der ikke specielt meget nyt i. Faktisk bygger forfatteren sine metoder på hvalpens indlæringsfaser og klikker-træning - træning, hvor hunden langsomt lærer at reagere positivt overfor små klik. Når man først er vant til klikker-træning er det dog et rigtig godt redskab, og bogen giver her en fin introduktion til, hvordan man rent praktisk gør.

Selvom den ikke helt lever op til sine løfter om nye og spændende teorier, har bogen mange fordele. Sams-Dodd starter med at give et indblik i hundeflokkens struktur og dynamik, som følges op med et kapitel om hvalpens og hundens udviklingsfaser, som fungerer rigtig fint. Valg af race - herunder hvor meget man kan forvente, hunden spiser, hvor meget motion den vil kræve og hvilke arvelige og fysiske skavanker, den har tendens til - bliver også grundigt gennemgået i bogens første del. Andre nyttige emner Sams-Dodd tager op er, hvad man kan forvente af hvalpen i hjemmet, og hvordan man kommer adfærdsproblemer i forkøbet. Denne sektion er meget informativ og vil være en god hjælp for folk, der skal vælge hund for første gang.

Bogen bliver dog først rigtigt interessant i den anden og tredje del. Den anden del handler om indlæring og vigtigst: straf. Her er bogen rigtig fin i sin diskussion omkring opdragelse versus straf, og hvordan man undgår at forstærke dårlig opførsel på den rigtige måde. Dette er et af bogens vigtigste punkter, og Sams-Dodd behandler det på en lettilgængelig og letlæst måde.

Det bedste ved bogen er dog dens behandling af hundens kropssprog. Denne del er fyldt med lidt kiksede, men sjove illustrationer af ansigtsudtryk og kropsholdninger med tilhørende forklaringer og diskussioner. Sams-Dodd bygger meget af sin viden på den anerkendte norske hundetræner Turid Rugaas, der pionerede hundetræning med fokus på hundens sprog og leg, men dette gør umiddelbart bare bogen mere troværdig. Forfatteren kommer omkring alt fra gøen og knurren til ørestillinger og halebevægelser. Del tre giver derfor en rigtig flot og nyttig indføring i hundes forskellige måder at kommunikere på og beskriver samtidig hvilke misforståelser, der kan opstå i hund-menneske-forholdet, og endnu vigtigere: hvordan man undgår misforståelserne.

Slutteligt giver forfatteren en trin-for-trin opskrift på, hvordan man kan gribe træning med 'shaping' an. Appendikset er grundigt, men måske lidt for omstændigt, og det kan ikke tilrådes at vente med at læse det til efter, man har anskaffet hunden. Det kræver et par gennemlæsninger, inden man går i krig for at undgå fejl.

Da denne bog handler ligeså meget om at opdrage ejeren som hunden, kan den varmt anbefales for førstegangs-hundeejere, der vil have en hurtig men grundig introduktion til de mange glæder og eventuelle problemer, der er i at have hund. Derudover er bogen spækket med billeder og illustrationer, der gør det til en meget flot udgivelse.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Jeanette Sams-Dodd: Bogen om hunden - udvikling, opdragelse, uddannelse og sprog
Forlag: Borgen
Sider: 493
ISBN: 978-87-21-02755-1