Flere nyheder

 
Litteratur
Udfordringer - Dialoger med Peter Kemp

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Udfordringer - Dialoger med Peter Kemp
Man. 31. aug. 2009

Selv i et lille land som Danmark har vi store intellektuelle personligheder. En af dem er filosoffen Peter Kemp. På Tiderne Skifter er nu udkommet en antologi med Kemp i centrum. Mere præcist handler det om Kemps læsning og praktiske anvendelse af tænkere som Kant, Ricœur, Derrida og Lévinas.





Bogen Udfordringer bunder, som det fremgår af forordet, i fejringen af Peter Kemps 70-års fødselsdag i januar 2007. På DPU (Danmarks Pædagogiske Universitet), hvor Kemp i år 2000 blev ansat til at lede Institut for Pædagogisk Filosofi, ville man oprindeligt have lavet et festskrift. I første omgang blev det dog ikke til andet end et festseminar, hvor en lang række af Kemps kolleger holdt lange taler. Her i 2009 er disse filosofiske talestrømme så alligevel endt som bog. Hvilket vi kan være glade for. Det er nemlig blevet en rigtig spændende filosofibog.

Udfordringer er bygget sådan op, at forskellige toneangivende personer fra det danske filosofiske miljø samt en enkelt svensker leverer et udspil, som Peter Kemp så svarer på i en "Replik". De fleste udspil er holdt i en let polemisk tone. Det påstås f.eks., at Kemp har misforstået Kant på en bestemt måde, eller at han har brugt unødigt meget energi på den franske filosof Paul Ricœur. Replikkerne giver så Kemp lejlighed til at polemisere tilbage og argumentere for sin egen læsning og anvendelse af de store tænkere.

Udfordringer er to ting. For det første er det en særdeles spændende bog om filosofiske og politiske spørgsmål. For det andet er det et portræt af Peter Kemps karriere. Hvor filosofien principielt kunne være interessant for alle, så er Kemp og kollegernes redegørelser for forskellige akademiske sværdslag næppe så fængslende for folk uden for "miljøet". Rygklapperi og drilleri er der også noget af, og det er jo i sagens natur internt. På den anden side er det med til at skabe små pusterum i en ellers højtflyvende debat.

Hvis man skal nævne et gennemgående filosofisk tema i debatten må det være sandhed. Lars-Henrik Schmidt skriver om Nietzsches foragt for menneskets sandhedsbehov. Lars Sandbeck skriver om den sandhed, det mytisk-poetiske sprog i følge både Kemp og Ricœur kan vise os. En sandhed der overskrider den verden, som et rent beskrivende og videnskabeligt sprog lægger frem for os. Bengt Kristensson Uggla skriver i bogens måske bedste tekst om den sandhed, hermeneutikken graver frem et sted mellem objektivismen og den totale relativisme. Også de mere pædagogisk filosofiske tekster, der tager udgangspunkt i Peter Kemps bog Verdensborgeren som pædagogisk ideal, handler om sandhed. I hvert fald for så vidt som de diskuterer, hvorvidt læreren over for eleven må optræde som den der ved bedst.

Formen hvor filosofiens kyndige diskuterer indbyrdes gør, at det ikke bliver nogen let introduktionsbog. Man sporer også en tendens til, at lærlingene vil impornere mesteren. I al fald fremstår Kemps stil typisk som mere ligetil end udfordrernes. Men i forhold til hvordan akademisk jargon nogle gange kan se ud, må man betragte alle tekster som yderst læselige.

Udfordringer kan i allerhøjeste grad anbefales. Bogen er et fremragende eksempel på, hvad filosofi er og kan. Den viser således, hvordan filosofi kan have noget at sige om både vores dybere eksistensvilkår og om vores klima- og skolepolitik.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Hannah Mia Hendriksen, Peter Kemp og Anne-Marie Eggert Olsen (Red.): Udfordringer
Forlag: Tiderne Skifter
Sider: 188
ISBN: 9-788779-733817