Flere nyheder

 
Litteratur
Gudløse hjerner

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gudløse hjerner
Tor. 3. sep. 2009


Polemisk og nuanceløs udgivelse optegner kampzonen mellem de nye ateister og de religiøse. Desværre begrænser bogen sig til en langstrakt og overfladisk polemik, der gør sig opgaven for let ved at fortegne modstandernes synspunkter. Ønsker man en kritik, der bringer diskussionen videre, går man forgæves her - er man tværtimod sulten efter hårdtspændt polemik, så er dette bogen.

Det er en sær ujævn oplevelse at læse Christiansen og Sandbecks ateismekritiske bog. For selv om de i passager leverer en hård og konfrontatorisk kritik af det nye neurovidenskabelige paradigme, så drukner forfatternes pointer i de alt for mange billige retoriske virkemidler og temmelig anstrengende stemplinger af modstandere som "gudshadende" og "ubehjælpsomme".

Det starter ellers lovende med en konstatering af, at en religionskritik, der ".. savner lødighed og niveau, gør mere skade end gavn." Man undres derfor, når man kort efter konfronteres med forfatternes programerklæring om at være lige så provokerende og polemiske som deres modstandere, for polemik og provokation er i denne sammenhæng ikke andet end en dårlig undskyldning for ikke at tage modpartens argumenter og bevæggrunde seriøst, og således sander projektet til i golde forvrængninger af modpartens synspunkter og verdensbilleder.

Det skal retfærdigvis siges, at tonen er hård, og at folk som Dawkins, Hitchens, Nørremark og Frank bestemt ikke har holdt sig tilbage fra den billige polemik. Men det er stadig vanskeligt at begribe, at kritikken af de nye ateister skulle være mindre skadelig i sin ulødige form end den religionskritiske ditto.

Der er dog et aspekt af bogen, som er interessant og vigtigt, nemlig konfrontationen med det menneskebillede, der skabes af den snart allestedsnærværende neuro-videnskab, og forfatterne leverer undervejs glimrende eksempler på, hvor forsimplende og selvbekræftende denne forklaringsmodel er, når den lanceres som den store teori om alt.

Om man kan erklære sig enig med forfatterne i deres påpegning af analogier mellem neourovidenskaben og det tidlige tyvende århundredes fatale erfaringer med frenologi, skal jeg lade være op til den enkelte at overveje, men det er bogens mest kontroversielle pointe, at disse nye ateister er i færd med at reducere billedet af mennesket til en sinds- og sjæls-forladt biologisk mekanisme, der stadig styres af de primalinstinkter, der drev de tidlige menneskers jagt på føde, forplantning og overlevelse.

Man skal ikke læse denne bog for at blive klogere på hverken tro eller ateisme, den kan læses som et øjebliksbillede af en uenighed, der næppe løses i al den tid, der findes mennesker, for - let's face it - efter 2000 år er vi stadig i tvivl om Guds eksistens og vi ved, at videnskabelige paradigmer, der forklarer alt i dag, er falsificerede i morgen. Mennesket er et mysterium, og det kan hverken drømmen om Gud eller drømmen om Darwin lave om på.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Lars Sandbeck og Lars Christiansen: Gudløse Hjerner. Et opgør med de nye ateister
Forlag: Informations forlag
Sider: 180
ISBN: 9778775142323