Flere nyheder

 
Litteratur
Direktøs

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Direktøs
Man. 7. sep. 2009


Som barn var Ida Tin med sine forældre Nina Rasmussen og Hjalte Tin på adskillige motorcykelture i bl.a. Sydamerika, Australien og Afrika. I dag ejer hun motorcykelfirmaet Moto Mundo sammen med sin far. "Direktøs" er en beretning om en motorcykeltur i USA og, som undertitlen indikerer, et eventyr om at leve enkelt og lytte til sit hjerte.

Ida Tin indleder værket med at forklare, at hun valgte at rejse til USA for at finde frihed og ro, 'en kort pause i københavnerlivet', som hun kalder det. Frihed er imidlertid ikke det første, hun møder, idet rejsen såvel som bogen begynder med en stormende forelskelse i "manden fra under regnbuen". Beskrivelserne af hendes motorcykeltur rundt i den vestamerikanske ørken rummer mange fine iagttagelser af landskaber såvel som mennesker. Forfatteren fremstår som et spændende menneske med eventyrlyst, åbent hjerte og mod på lidt af hvert.

Alligevel er værket ikke specielt overbevisende. Bogens carpe-diem budskab, knyttet til de tre nøgleord: eventyr, lykke og frihed, drukner i floskler og klichéer, og de spændende rejsebeskrivelser synes at forsvinde lidt i den store mængde intime beskrivelser af følelser og tanker om alt fra barndomsminder til seksuelle erfaringer.

Ida Tins eventyr i USA og hendes idéer om frihed synes inspireret af den flere hundrede år gamle amerikanske forestilling om, at frihed er at finde i det simple og frie liv på vejene eller alene i naturen. Kort sagt, til forestillinger om emancipation igennem individuelle selvrealiseringsprojekter. Ida Tins projekt er genkendeligt, hvis man kender lidt til Thoreaus simple, fattige og kontemplative liv alene i skovene i midten af 1800-tallet og/eller beatfolkenes vilde og ekstatiske liv på vejene i midten af 1900-tallet, eller de mere poppede versioner af lignende emancipationsprojekter, fx Robert M. Pirsigs berømte værk Zen og kunsten at vedligeholde en motorcykel fra 1996, og det rummer en fare for, at man som læser sidder tilbage med en følelse af at kende turen såvel som pointerne på forhånd. Og en endnu større fare for, at det, hun viser os, ikke bare er set før, men også - i høj grad - er set vildere.

Der er ingen tvivl om, at de eventyr, som Ida Tin har oplevet på sin motorcykeltur i USA, har været både spændende, rørende og berigende for hende. Der er heller ingen tvivl om, at budskabet i bogen er sympatisk: "Lev livet", siger hun til os, "vælg eventyret frem for trygheden". Men ros og stjerner er knyttet til det litterære niveau, til originalitet og dybde - ikke til sympati med forfatteren. Derfor får Direktøs kun to stjerner.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Ida Tin: Direktøs - Et eventyr om at leve enkelt, lytte til sit hjerte og møde verden
Forlag: Rosinante
Sider: 195
ISBN 978-87-638-1224-5