Flere nyheder

 
Litteratur
En lille bog om det hele

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En lille bog om det hele
Tor. 10. sep. 2009Kim Fupz Aakeson og Cato Thau-Jensen har med "En lille bog om det hele" begået en herligt befriende bog om livets små og store begivenheder; fra fødsel og forældreskab til snørrebåndsbindning og sultne monstre under sengen. Med finurlige tegninger og morsomme tekster vil bogen kunne underholde såvel blebørn som oldinge.

Bogen ser ikke ud af meget. Det er en tynd, lille indbundet bog, som påstår, at den omhandler "det hele", hvad det så end måtte dække over. Men det er faktisk ikke helt ved siden af. En lille bog om det hele er kort sagt livet fortalt på 48 sider.

Selvom det er en lille bog om det hele, så er der naturligvis kun tale om brudstykker fra et liv. Fortællingen strækker sig fra en lille drengs fødsel gennem børne- og ungdomsårene til hans voksne liv, hvor han selv bliver far til en lille dreng.

Nedslagene er meget rammende og formår at tegne et rids af et helt liv. Første billede er barnets fødsel på et sygehus mellem en masse andre nyfødte. Umiddelbart efter følger drengens egen forestilling om, hvordan han gerne ville være kommet til verden. Denne fremstilling inkluderer både en limegrøn racerbil og en hvidklædt engel med glorie, som erklærer for verden og den ivrigt lyttende menneskeflok, at "denne fantastiske dreng skal være konge og indianer og ridder her på jorden".

Bogen behandler emner, som ofte bliver bagateliseret af voksne, men som set med barnets øjne er altoverskyggende problemer.
Det er de klassiske situationer, hvor uhyrer i alle afskygninger lurer i værelsets mørke kroge eller under sengen, mens de tørster efter barneblod. De evigt uovervindelige forhindringer i gymnastiktimerne, som koster barnet blod, sved og tårer. Og de store drenges drillerier og de derpå følgende tudeture. Men der er heldigvis også gode ting som cowboyfilm i fjernsynet og en bedste-ven, der hedder Nys, og som heller ikke er hverken særlig stor eller særlig sej.

En lille bog om det hele fanger essensen i barndommen og fremstiller den muntert med Cato Thau-Jensens skæve tegninger og Kim Fupz Aakesons barnligt, seje kommentarer, som for eksempel at varulven og vampyren, der står bøjet ind over den skælvende drengs seng, siger: "Pis, lyset er tændt, så kan vi ikke æde og økse ham. Lorte nat!"
Meget bedre kan et barns fantasi vist ikke beskrives. Netop derfor er En lille bog om det hele en befriende oplevelse, som uden at være hverken belærende eller bedrevidende fortæller en lille historie om det hele.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Kim Fupz Aakeson: En lille bog om det hele
Illustreret af Cato Thau-Jensen
Forlag: Gyldendal
Sider: 48
ISBN: 978-87-02-07464-2