Flere nyheder

 
Litteratur
Knivens æg

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Knivens æg
Man. 21. sep. 2009


"Knivens æg" er forfatterens debutroman, og handlingen foregår på forskellige hospitaler, hvor vi følger hovedpersonen Marion Stones liv, fra en dramatisk fødsel i Etiopien, knuste drømme, statskup og til et liv i eksil i USA, hvor Marion uddannes til læge og arbejder på et underbemandet hospital i New York.

Marion og Shiva Stone er siamesiske tvillinger, som bliver skilt kort efter fødslen. En fødsel som slår moderen, en nonne, ihjel og får den formodede fader, kirurgen Thomas Stone, til at stikke af, for ikke at vise sig igen.

Marion og Shiva vokser op hos to andre læger, Hema og Ghosh, som træder i forældrenes sted og opdrager dem, som var det deres egne børn. Et lille års tid senere får hushjælpen Rosina en lille pige, Genet, som vokser op sammen med de to drenge. Genet bliver også senere årsag til at brødrene skilles og Marion drager i landflygtighed i USA, hvor han uddanner sig til kirurg og møder sin far igen.

Ud fra præsentationen på bagsiden og den korte beskrivelse i denne anmeldelse kan man let foranlediges til at tro, at bogen hører til i genren drama eller måske endda er en thriller. Det er lidt synd at sælge bogens indhold på den måde, for dem der læser bogen, i den tro, at det er en spændingsroman, kan næsten ikke undgå at blive skuffet. Handlingen præsenterer sig mere som en slags krønike, hvor man følger en mand gennem et liv med både glæder og skuffelser, og bogen er fremragende i sin egen ret og behøver ikke blive solgt som noget andet, end den egentlig er.

Bogens handling og dens personer er ren fiktion, dog inddrages nogle enkelte historiske personer og begivenheder, og enkelte virkelige personer er kommet med som en hyldest til nogle meget dygtige læger, som forfatteren, som selv er læge, har kendt eller kender personligt. I bogen skildres de mennesker, som rejser ud for at hjælpe fattige mennesker så godt som muligt og mod alle odds. Forfatterens personskildringer er utroligt detaljerede og man føler virkelig, at man kommer ind bag facaden af hver person og forstår deres bevæggrunde. Forfatterens dybe forståelse for religionen og kulturen i både Etiopien og USA får bogen til at virke selvoplevet og berører læseren dybt.

Som spændingsroman er bogen ikke meget bevendt, men som krønike over nogle menneskers liv først på et missionshospital i Etiopien og siden på et underbemandet hospital i New York, er bogen fremragende. Personbeskrivelsen er så detaljeret, steder, dufte og handlinger er så velbeskrevne, at man får indtryk af, at forfatteren selv har oplevet det hele på sin egen krop. Personerne bliver hos én længe efter den sidste side er læst og bogen lukket.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Abraham Verghese: Knivens æg
Forlag: Gyldendal
Sideantal: 560
ISBN:9788702074475