Flere nyheder

 
Teater
Skatteøen på danmarksturné

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Skatteøen på danmarksturné
Fre. 25. sep. 2009



Robert Louis Stevenson skrev "Skatteøen" i 1881 og romanen blev en stor børneklassiker. I 1986 satte Folketeateret "Skatteøen" op for første gang som en musical med musik af Sebastian. Forestillingen blev et hit, og man har nu valgt at sætte stykket op igen som den største familieforestilling, Folketeateret nogensinde har sendt på turné.
(Foto: Brita Fogsgaard)

De fleste kender vel historien om Jim Hawkins, som ved et tilfælde får fat i et gammelt skattekort over Kaptajn Flindts skat og drager af sted for at finde skatten, kun for at opdage at en stor del af besætningen er sørøvere, som selv er ude efter Kaptajn Flindts skat og som ikke vil tøve med at slå Jim og de andre ærlige englændere ihjel, så snart de har fået fingre i den.

Jim Hawkins spilles af Sebastian Aagaard-Williams, som blandt andet er kendt for sin rolle som Jesus i Jesus og Josefine. Han brillerer især i de meget fysisk krævende dele af forestillingen. Hans skuespil er fremragende, men stemmen er temmelig sprød i sangstykkerne, hvilket dog ikke gør helt så meget, eftersom han skal forestille at være en ung dreng. Kirsten Price Spiller Mrs. Hawkins, og hun synger Sebastians "Fuld af nattens stjerner" så det kribler i nakken. Lars Bom prøver kræfter med den krævende rolle som John Silver, skibskokken, som i virkeligheden er en af de mest farlige sørøvere. Rollen kræver en stor portion talent, da John Silver både skal spille vennesæl og ufarlig i nogle dele af forestillingen og rigtig farlig og uhyggelig i andre. Desuden skal han humpe rundt på et ben i hele forestillingen, hvilket må have krævet en hel del øvelse. Sidst men ikke mindst skal nævnes den talentfulde Troells Toya, som spiller Ben Gunn. Toya gør et formidabelt arbejde og Sebastians ostesang sidder lige i øjet.

Historiens morale er, at hvis man er modig og opfindsom, så kan man selv skabe sin succes her i verden. Ondskab betaler sig ikke, og ære, loyalitet, fædrelandskærlighed og værdighed er i høj kurs, selv om både godsejeren og doktoren, som personificerer disse dyder, bliver gjort grundigt til grin i denne opsætning af Skatteøen. Den lidt karikerede måde at fremstille personerne på er lavet for, at Jim Hawkins kan fremstå i midten, som den eneste der både er fornuftig, loyal og kærlig overfor dem, han holder af. Sørøverne med John Silver i spidsen danner en modpol til den ene side, de er ondskabsfulde bæster, der kun tænker på at tilrane sig penge og er ligeglade med andre mennesker. Godsejeren og doktoren danner en modpol til den anden side ved selv at tro, at de er hævede over almindelige mennesker, men i virkeligheden er de naive, nemme at narre og mindst lige så griske efter skatten som sørøverne.

Folketeaterets opsætning af Skatteøen er et flot kompromis i mellem at fastholde essensen af den oprindelige fortælling, samtidig med at den skal kunne ses og forstås på et par timer på en teaterscene. De medvirkende er dygtige og troværdige skuespillere, og det er en fornøjelse at høre Sebastians sange fremført på scenen.

Selv om det er en familieforestilling, skal man nok ikke tage de mindste med ind at se forestillingen, da flere af fægtescenerne er temmelig drabelige. Lydniveauet er også ret højt, faktisk overdøver musikken flere gange sangerne, så det ville klæde forestillingen at få skruet lidt ned for lyden - det er vel ikke meningen at publikum skal komme med ørepropper ligesom til en rockkoncert. Alt i alt var forestillingen en god oplevelse, som kan opleves forskellige steder i landet under turneen, som varer frem til den 6. december.

Folketeatret: Skatteøen

Se spilletider